Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.

2018. október 16., kedd

Mi az angolpark?

vidámpark

2018. október 15., hétfő

Mit csinál aki rokkát hajt?

fon

2018. október 14., vasárnap

Melyik szerzetesrend alapított apátságot Szentgotthárdon a 12. században?

Ciszterci

2018. október 13., szombat

Marilyn Monroe hosszú idők szexbálványa volt. A Van aki forrón szereti - nagysikerű film főszerepét is ő játszotta. Ki volt a partnere?

Tony Curtis

2018. október 12., péntek

A Whirlpool márkanév jó ideje ismert hazánkban a háztartási gépeket használók között. Első termékük a mai mosógép őse, egy elektromos mángorló volt. Vajon mi inspirálta a jól ismert design, a nevét megjelenítő örvény leegyszerűsített rajzát?

Öntöttvas fogaskerék

2018. október 11., csütörtök

Ki volt a Microsoft Word szövegszerkesztő és Excel táblázatkezelő vezető fejlesztője?

Charles Simonyi

Magyarázat: Magyarországon, Budapesten született 1948-ban Simonyi Károly néven. Kiváló képességei és tudásszomja családi örökség és kitartó tanulás. Gimnáziumba még Budapesten járt, de már 18 évesen Dániában programozóként helyezkedett el. Egyetemi tanulmányait az USA-ban végezte, diplomázott alkalmazott matematikából és doktorált számítástudományból. 1981-ben lett a Microsoft cég vezető fejlesztője. 2002-ben üzlettársával új céget alapított. Kétszer volt az űrben. Őt nevezik a második magyar űrhajósnak. Vagyonából sok pénzt fordít a tudomány, a művészet és az oktatás támogatására.

2018. október 10., szerda

Melyik város óvárosának nevezetessége a Jaffa-kapu?

Jeruzsálem

2018. október 9., kedd

Mit gyűjt a deltiologista?

képeslapot

2018. október 8., hétfő

Mije volt a görög mitológiából ismert Kharónnak?

ladikja

2018. október 7., vasárnap

Milyen állat sétált a Miért éppen Alaszka című sorozat kezdő képsorain?

jávorszarvas

2018. október 6., szombat

Milyen tésztafélét használunk a VARGABÉLES készítéséhez?

cérnametélt

2018. október 5., péntek

A hazai botanikusok, természetvédők,-járók ez évtől megválasztják az év vadvirágát. A 2011-es "Év vadvirága" meszes, sziklás lejtőkön és legelőkön él. Látványos, szép virág. Kékeslila, lila virágait piheszerű, bársonyos szőrök védik a reggeli fagyoktól. Legkorábban nyíló virágaink közé tartozik. A latin elnevezésében (pulsatilla grandis) a "pulsata" a rázást, harangozást jelenti, gondoljunk a pulzus szavunkra, a grandis pedig nagyméretű virágaira utal. Hat szirom alkotja harangszerű díszét. Bájos megjelenése senkit se tévesszen meg, a növény minden része mérgező! 2011-ben magam is felkerekedtem a méltán híressé vált növényünk felkeresésére. Nagykovácsi határában, a Szénás hegy aljában találtunk rá, turista társaim kíséretében. Megérte a 12 km-es gyaloglást, nagyszerű látványban volt részünk. Az ott készült kép nem tudja visszaadni a valós élményt! Érdemes sietni a találkozásra, rövid ideig, csupán néhány hétig virít. Mi a virág neve?

leánykökörcsin

Magyarázat: A kökörcsin szavunk ótörök eredetű, a "kök" kéket jelent. Magyarországon is régóta ismert, erre utal számtalan más népies neve: lókökörcsin, kikirics, kükörics, tikdöglesztő, alamuszvirág, varjúkikerics, kokasharang.

2018. október 4., csütörtök

A német származású vasműves testvérek híre Magyarországra is eljutott, s az egri püspöktől meghívást és megbízatást kaptak gyönyörű kovácsoltvas munkákra. Az idősebb testvér bányakutatásokat is folytatott, s a Bükkben talált vasérctelepekre alapozva, vagyonából vasmű alapításába kezdett. 1765-től a Garadna és Szinva patak völgyében létesített vashámorokban kezdte el a vasgyártást. A bécsi udvar támogatását is elnyerte, 1770. július 28-án a diósgyőri vasgyár alapítólevelét maga Mária Terézia írta alá. Az újabb vasolvasztót 1772-ben Felső-Hámorban helyezte üzembe. Felvidéki és stájer, vasgyártásban jártas munkásokat telepített be, s ő maga is ide költözött, vasgyárosként dolgozott. Ki volt ő, a diósgyőri kohászat létrehozója?

Fazola Henrik

Magyarázat: A bükki vasércről hamar kiderült, hogy gyenge minőségű és költséges szállítású. A bécsi udvar támogatása is megszűnt, s mindez Fazola Henrik vagyonát és egészségét is felemésztette, 1779 áprilisában hunyt el Hámor községben. Halála után a vasgyártás ezen a területen 1820 körül megszűnt, a kohó köveiből iskolát építettek. Fia, Fazola Frigyes kohómérnök a közeli Újmassán, 1813-ban új kohót építve, folytatta apja munkásságát. Az őskohó ma is áll, fontos ipari műemlék.

2018. október 3., szerda

Ki volt a 167 méter hosszú, kilenclyukú hortobágyi híd tervezője?

Povolny Ferenc