Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.

2018. augusztus 19., vasárnap

Ki volt az a híres festő akinek egykori villájának parkjában évente Nárciszünnepet rendeznek?

Rippl-Rónai József

2018. augusztus 18., szombat

Milyen húsból készítik az angolok a még enyhén véresen maradó sültjüket?

marha

2018. augusztus 17., péntek

Ezek az emlős állatok mókás külsejük miatt nagy népszerűségnek örvendenek. Csapatokban élnek, közösen vadásznak, kicsinyeiket együtt nevelik fel. Minden csapatban van egy domináns nőstény, amely termetében is valamivel nagyobb a többieknél, és másképp is viselkedik. Szőrzete általában barnásszürke, néhol vörösesbarna, a hasoldalon pedig világosszürke. A farok vége feketés-sötétbarna színű. Ragadozó, a tömege az 1 kg-ot is elérheti. Neve szuahéli nyelven: szirti macska. Csodálatos találékonysága miatt a busmanok emberként tisztelik. Melyik ez az állat?

szurikáta

2018. augusztus 16., csütörtök

A triatlon fiatal sportág. A versenyzőknek három versenyszámot kell egymás után, pihenés nélkül teljesíteni, és a versenyidőbe az u.n. depóidő (két szám közti átöltözés ideje) is beleszámít. Mik a triatlon versenyszámai sorrendben?

úszás, kerékpározás, futás

Magyarázat: A triatlon alapvetően egyéni sport, de rendeznek csapatversenyeket is. A triatlonban versenyző sportolókat triatlonistának vagy –nálunk kevésbé elterjedt szóval– triatlétának is nevezik. A triatlon-a NOB 1994-es párizsi döntése nyomán-először 2000-ben került fel a sydneyi olimpia versenyszámai közé.

2018. augusztus 15., szerda

Melyik városunk nevezetes épülete a Vasemberház?

Nagykanizsa

2018. augusztus 14., kedd

Az indiánok legszentebb tárgya a békepipa, a kalumet. Gyönggyel, tolldísszel, szalagokkal díszítik. Füstje a béke eszményének megtestesítője, amit a négy égtáj felé fújnak. Vajon milyen eredetű szó a KALUMET?

francia

2018. augusztus 13., hétfő

Hol tekinthető meg a Willendorfi Vénusz?

Bécsben

2018. augusztus 12., vasárnap

Melyik jótékonysági szervezet kapott háromszor is Nobel-békedíjat?

Nemzetközi Vöröskereszt

2018. augusztus 11., szombat

A francia Perignon találta fel a máig is népszerű pezsgőt. Ki lehetett Perignon?

bencés szerzetes

2018. augusztus 10., péntek

Ha valaki szerelmes lesz, a mai napig azt mondjuk: eltalálta Ámor nyila. A mitológiai szerelemisten kétféle nyilat használt; a horgas hegyűvel szerelmet hozott, a másikkal elűzte a gyengéd érzelmeket. Ez utóbbinak milyen volt a hegye?

tompavégű

2018. augusztus 9., csütörtök

Kertészetekben, virágüzletekben mindig megcsodáljuk a bonsai fácskákat. Azt tudjuk, hogy a japán kertművészet remekei, de vajon a bonsai szó jelentését tudjuk-e?

fa lapos tálban

Magyarázat: Kelet-Ázsiában, először Kínában kezdtek el kisfákat nevelni, amit aztán a japánok átvettek, és továbbfejlesztettek, az elnevezésük is tőlük származik. A bonsaiművészetet titkok övezték, ami mintegy 40-50 évvel ezelőtt kezdett oszladozni. Magyarországon az első bonsai-klub 1983-ban jött létre. Azóta már több egyesület és klub toborozza a gyűjtőket, rajongókat, és kiállításokon mutatják be gyűjteményeik legszebb példányait.

2018. augusztus 8., szerda

A Dunakanyar melyik településén töltötte élete utolsó évtizedeit Görgey Artúr?

Visegrád

2018. augusztus 7., kedd

A Holt-tengerből származó egy liter víz hány gramm sót tartalmaz?

300 gramm körül

Magyarázat: Az Izrael és Jordánia határán fekvő Holt-tenger vize körülbelül tízszer sósabb, mint az óceánoké. Ilyen sós vízben halak és vízi növények nem képesek élni, csupán baktériumokat találunk benne. A 24 kilométer hosszú és 16 kilométer széles tó körülbelül egymillió évvel ezelőtt keletkezett.

2018. augusztus 6., hétfő

Mit csinál, aki pergel?

szalonnát süt