Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat

Napjainkra már több mint 15000 muzeális értékű darabot őriz az intézmény, melyek között az ősi eredetű csigacsont játékok, egyszerű népi játékok együttesei mellett a polgári világ míves kivitelű gyári játékai, a hazai iparművészet egyedi alkotásai, valamint a gyermekirodalom, a különböző játékgyűjtemények és a bűvészet valódi könyvritkaságai is megtalálhatóak. A sokféle anyagból készített tárgyak témaköre rendkívül gazdag, melyet különböző népek hagyományos játékszereinek sajátosságai színeznek. Az önálló darabok mellett e gyűjtemény a szomszédos országok, emellett a lengyel, észt, mordvin, mexikói és japán nép játékkultúrájának jelentős együtteseit őrzi. A legrégebbi játék egy valódi műremek, francia mozaikrejtvény az 1760-as évekből, a legújabbak pedig napjaink egyedi, iparművészeti tárgyai. A túlnyomórészt 19. század második feléből és a 20. század első évtizedeiből származó polgári játékok számára különleges hátteret jelent az Udvardy és a Kovachich család sokoldalú hagyatéka.

A kiállítás feleleveníti a 20. század első évtizedeinek iparművészeti játékterveit és megvalósult tárgyait, közöttük a képzőművész Undi S. Mariska, Juhász Árpád és az építész Márkus Géza munkáit, a néhai festő és rajztanár, Grabowieczky Leon évről évre egyre gazdagabban kirajzolódó játékkészítő műhelyét. Mindennek folytatásaként jelennek meg az 1970-es évek hazai alkotásai, és napjaink kézműves játéktárgyai.

Rendezők: Kalmár Ágnes művészettörténész és Bihar Mária néprajzkutató

MÚZEUMPEDAGÓGIAI FOGLALKOZÁSOK

A program a jelenleg látható állandó kiállítás egyes egységéhez kapcsolódik. Tervezett témák:
1) Lányok és fiúk játékai. 2) Gyermekek a falun. 3. Vásár. 4. Mesterségek - fazekasság.
További információ: Homokiné Bibor Anna, Szepesi Andrea (Tel: 76/481-469)

Időpont: 
2005. január 3. 10.00 - 2005. december 23. 17.00
Közreműködő: 
Szórakaténusz Alapítvány
Rendezvény jellege: 
kiállítás
Részvételi/nevezési díj: 
A kiállítás látogatása 6 éves kor alatt díjtalan! Diákok és nyugdíjasok részére 150 Ft, felnőtteknek: 300 Ft. Vasárnap díjmentes nap! Előzetes egyeztetés alapján magyar nyelvű tárlatvezetés igényelhető, melynek díja 700 Ft.