Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat

Kedvcsináló a Sárkány Fesztiválhoz

Kedves sárkányokkal teli domboldalon lévő Barátok!

12 évvel ezelőtt felkérést kaptam a székesfehérvári városi Művelődési Központ igazgatójától, hogy állítsak össze egy sárkánykiállítást. A megbeszélések eredménye lett, hogy bővítettem a résztvevők körét Árvay Lajos sárkányeresztő világbajnokunkkal és Sz. Lázár Anna képzőművésznővel. Így több látogatói réteget tudtunk megszólítani, mert a sárkányok, azok kiegészítői között megjelentek Anna képei, alkotásai is, melyek külön hangulatát adták így a kiállításnak. Itt mutattam be először Fiamnak a sárkány-sorozatát is (tusrajzok és festések). A kiállítás, ha jól emlékezem (de megvan a vendégkönyv is) több mint egy hónapig volt megtekinthető. A nyitva tartás alatt többször leutaztam és a kiállítóteremben a földön készítettünk sárkányokat gyermekekkel. Lajos bácsi vállalta, hogy Vértesacsáról átjár a kiállításra élménybeszámolót tartani, valamint a bemutatott sárkányokkal kapcsolatos kérdéseket megválaszolni. A kiállítást az akkori japán Nagykövet és Schwerlichovszy László (Magyar-Japán Baráti Kör -azóta Társaság- székesfehérvári klub vezetője) nyitotta meg.

A kiállítás sikere kapcsán beszéltünk arról milyen jó lenne egy rendezvényt szervezni a városban. Végül Schwerlichovszy László ajánlotta az üdülő telke melletti szabad domboldalt, melynek eredeti neve Pákozd - Páskom, azóta Sárkány hegyként vált ismertté. A Fesztivál nemzetközi kapcsolatait Dr Arz Ferenc barátunk ápolja és fejleszti, aki Németországban él és úgy szabadidejéből, mint anyagiakból sokat áldoz arra, hogy ez a programunk évről-évre sikeres legyen. Lényegében hárman fogjuk össze a szervezés szálait.

A fesztivált évek óta külföldön jegyzik a nemzetközi programlistában, így látogatottsága is növekedőben van. A tavalyi évben kb. 120 fő volt a sárkányeregetők létszáma + helyenként a hozzátartozók + az érdeklődő látogatók. Majd tapasztaljátok, ha eljöttök.

Az elmúlt évben jöttek erre a programra először Japánból (a tokyoi sárkánymúzeum igazgatója, a japán sárkányeresztő szövetség elnöke, egy sárkányépítő mester, tánccsoport) is. Voltak még Ausztriából, Németországból, Magyarországon élő kínaiak, két fő Dél-Afrikából, Hollandiából. Voltak már résztvevőink Olaszországból, Franciaországból és Belgiumból is.

Szóval arra a kérdésre milyen sárkányokat lehet látni, inkább azt kérdezném milyet nem lehet látni? Természetesen nem mindent, de sok különlegességgel lehet találkozni. Érdemes jegyzetfüzetet és mérőeszközt, valamint fényképező masinát hozni. Bárkihez oda lehet menni, tőle kérdezni, megfogni, megnézni, stb. Barátságos segítőkész társaság verődik össze minden évben. A sárkányokon kívül sok kiegészítő is látható, klf. forgók, szélzsákok, beépített világító szerkentyűk.

A "régi" magyarok most úgy beszéltünk össze, hogy viszünk sátrat és az osztrákokkal és németek lakóautós részével fent alszunk a hegyen, nem megyünk be Fehérvárra a diák koleszba. Vasárnap este bogrács vacsorát főzünk az éjszakai eresztés előtt. Ezt azért írom, hogy érzékeltessem mennyire kötetlen a részvétel, ki meddig marad ott, és hogyan kapcsolódik a többiekhez. Önköltséges lévén mindenki úgy állítja össze az étel és ital keretét, ivó és fürdővíz készletet, ahogy igényeinek legjobban megfelel. A hegyen lesz egy büfé sátor, mely igény szerint áll rendelkezésre italok és szendvics formájában.

A szombat esti polgármesteri vacsora meghívás - előzetes jelentkezés kell! - jó hangulatú együttlét szokott lenni a Művház udvarán. A meghívottak kapnak egy tál meleg ételt és hozzá egy kis adag italt. Itt hangzanak el klf. köszöntő mini beszédek és figyelmességet jelképező kis ajándékok átadása. Itt sincs kötelező helyben maradás, aki úgy gondolja elég volt, távozik. A koleszba a gépkocsi konvoj egyszerre szokott menni, ahol éjszakába nyúló iddogálás és beszélgetés következik. A többiek autóznak vissza a hegyre, ahol vagy alvás - ami a ritkább változat - vagy a kolesz szerinti esetleg eregetéssel kombinálva.

Készítette: Andaházy László

Játékkategória: 
sárkányeregetés
Beküldő: 
Szikora Imre
Kapcsolódó linkek a Játékházban: