Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat

FÁBA FARAGOTT ÉLETSORSOK

Selmecbányai betlehemek a Szlovák Bányászati Múzeum (Selmecbánya) gyűjteményéből.

A bányászok szabadidejükben saját örömükre foglalkoztak a kis betlehemek faragásával, melyekből került eladásra is, vagy cserére a legszűkebb környezetben élőkkel.

A szlovák népi betlehemek, más nemzetek betlehemeihez hasonlóan, a Krisztus születéséről szóló bibliai történet ábrázolásából indulnak ki. Az eredeti alakok közé tartozott Kisjézus a jászolban két állatkával - tehénke, kis szamár -, továbbá a hajlongó pásztorok és a Három királyok. Szűz Mária és Szent József ábrázolása későbbi eredetű. A népi betlehemkészítők környezetükből egészítették ki a bibliai jelenetet: pásztorok, zenészek, népviseletbe öltözött figurák. A bányarégiókban nem hiányoztak a bányászok figurái sem: ünnepi bányászegyenruhába öltöztetett figurák, ahogy térdelnek a jászol előtt gyertyával a kezükben; bányászok érkezése, kezükben a kifejtett érccel megtöltött kosarakkal; csilléket toló bányászok. A betlehemi figurákat kis ásványdarabokkal is díszítették.

A Szlovák Bányamúzeum gyűjteményállománya körülbelül negyven teljes és nem teljes fabetlehem együttest tartalmaz, melyeket többnyire a selmecbányai régió bányászai készítettek (Selmecbánya, Szent Antal, Selmeci Bányák, Horná Roveň, Banská Hodru�a, Banská Belá, �tefultov, Banský Studenec �), legtöbbjét a 19. század közepétől a 20. század közepéig terjedő időszakban.

Rendező: Eva Lovásová

Időpont: 
2003. október 25. 10.00 - 2004. február 1. 16.00
Rendezvény jellege: 
kiállítás
Részvételi/nevezési díj: 
A kiállítás látogatása 6 éves kor alatt díjtalan! Diákok és nyugdíjasok részére 150 Ft, felnőtteknek: 300 Ft. Vasárnap díjmentes nap! Előzetes egyeztetés alapján magyar nyelvű tárlatvezetés igényelhető, melynek díja 700 Ft.
További információ: 

hétfő kivételével naponta 10.00-12.30 óráig és 13.00-17.00 óráig