Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Escher kiállítás - családi látogatás

Előzmények, indulás

Maurits Cornelis Escher optikai illúzióit régóta ismerem, szeretem, oktatási programjainkban is rendszeresen szerepelnek alkotásai (Kreativitásfejlesztés és Optikai illúziók tematikák) a Játékházban is többfelé találhatók játékok, amiket művei ihlettek, mint puzzle, papírhajtogatás, továbbá hajtogatás fázisrajzokkal. Amikor lehetőség nyílt arra, hogy néhány napot Hágában tölthessek, nem volt kétséges, hogy a műveiből rendezett kiállítást megnézzem.

Kipróbáltuk, hogy családi programként látogatható-e a kiállítás. A 3 felnőttel 3 gyerek (9, 6, 5 évesek) jött. Előzetesen arra gondoltam, kb. fél órát tudunk a kiállításon tölteni, ebből 15 percet a kiállítási részen és 15 percet az "interaktív" területen. A prospektus szerint ugyanis Escher alkotásait lehet interaktívan feléleszteni (bár ez nem tudom, mit is jelenthet ebben az esetben). Én már előre fájó szívvel gondoltam arra, hogy biztos egész nap nézelődnék, de a gyerekek miatt ez csak rövid látogatás lesz. Nem baj, legalább megismerik, megszeretik Escher képeit, majd valamikor eljövök egyedül is.

A kiállításnak helyet adó Lange Voorhout Palace egy kis palota a város központjában. A város lakóinak többségétől eltérően nem kerékpárral, hanem autóval próbáltuk megközelíteni (nem volt megfelelő számú kerékpárunk). Persze, csak jó messze lehetett így parkolni, viszont jólesett menet közben a városnézés. Érdemes városnéző kártyát váltani a turistaközpontban, mert azzal olcsóbbak többek között a múzeumbelépők, így itt is.


Földszint
Escher kiállítás földszintNagy izgalom (a részemről), irány a földszinti termek! Hoppá, nem ezt vártam. Mi van itt? Csupa "normális" kép. Escher 1924 és 1934 között Rómában élt, és tanulmányutakat tett Róma környékén - városokat, természeti tájakat ábrázolt fametszetein, litográfiáin. hogyan készül a puzzleA perspektívát már használta, de csak 1934 után kezdett kísérletezni lehetetlen konstrukcióin. Ezeket a képeket nem lehet az Interneten megtalálni, mert nem Escher híres képei közül valók, de nagyon érdekes tanulmányozni, mert későbbi alkotásain felbukkannak az itteni motívumok. Amikor a gyerekek kicsit unni kezdték, a perspektíváról kezdtünk el mesélni nekik a képek kapcsán. Az egyik egymásba kapcsolódó elemekből álló alkotásnál megnézhettük, milyen sablonokat alkalmazott Escher a készítés során.


Lépcsőház
Escher kiállítás lépcsőházA lépcsőház belső körfolyósója lehetővé tette, hogy ne kelljen meghatározott sorrendben végigmenni a kiállításon, hanem szinte tetszőleges termekben lehetett bemenni, és visszamenni. Nagyméretű, mindenféle furcsa alakzatot (pók, esernyő, hal, földgömb, stb.) formázó csillárok vannak a termekben és a lépcsőházban.



1. emelet
Escher kiállítás 1. emeletEz a szint már sokkal érdekesebb volt a gyerekeknek (is). Escher híres művei: Nappal és éjszaka, Rajzoló kezek, Möbius szalag, Kígyók, Fent és lent, Vízesés ház, stb. mind-mind itt találhatók. Teljes méretben sokkal erőteljesebb a hatásuk, mint számítógép képernyőn nézegetve (és persze a részletezettségük is jóval nagyobb). Egy teremben hatalmas projektoron a művész életét mutatták be folyamatosan játszva.


2. emelet
gömbfelületItt kiélhették magukat a gyerekek, optikai játékokat próbálhattunk ki, a különleges szobában fotózkodva a gyerekek nagyobbak voltak, mint a felnőttek (ehhez hasonló Budapesten, a Csodák Palotájában is látható), felfelé és lefelé végtelen hosszú aknát láttunk (vagyis azt hittük, hogy azt látjuk). érintőképernyős játékokSzámítógépes programokkal Escher alkotásait torzíthattuk, alakíthattuk át, színezhettük és sok más érdekességet is kipróbálhattunk. Egy teremben pedig szenzációs számítógép animáción (három nagyméretű képernyő egymás mellett, tehát nagyon széles vásznú homorú felület volt - mintha mi is benne lennénk) mutatták be újszerűen a képeit egy kis történetbe ágyazva: a krokodilok a lapról kimásztak a térbe, aztán vissza, a geometrikus formák forogtak, a minták kirakódtak, és áttűntek egymásba. Ezt legalább ötször megnéztük. Erről az emeletről aztán nehéz volt elvonszolni a gyerekeket! Meglepődve és nagy örömmel tapasztaltam, hogy magyar vonatkozása is van a kiállításnak: Orosz Istvánnak, mint Escher egyik legjelentősebb követőjének "Chateau, chateau" című alkotása volt látható az egyik teremben!


Földszint
Visszagyalogolva a földszintre benéztünk a shopba, ahol sokféle könyv, és emléktárgy vásárolható. A kávézót idő hiányában nem próbáltuk ki.

Kiléptünk az épületből, még fotózkodtunk egy utolsót. Az órámra pillantottam. Három órát töltöttünk el a múzeumban úgy, hogy észre sem vettük, hogy múlt az idő! Tehát tényleg családi program is lehet a kiállítás - ha Hágában jártok, ki ne hagyjátok!

Kiállítás képek albumban

Csányi János
2008. május 24.

Szerző: 
Csányi János
Beküldő: 
Csányi János
Illusztráció: 
Csányi János
Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek
A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.

Magam is nagyon szeretem Escher munkáit, igy külön köszönöm az irást és a képeket!
Ha szabadna javasolnom egy honlapot ami hasonlatos Escher műveihez és talán még az origamisokat is érdekelhetné :
www.rinusroelofs.nl Itt animációk, szobrok is vannak.
-A képekre kattintva jelennek meg mozgásban az animációk.-
Található egy magyar találmány is a Spidron.