Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat

Kedves Egyesületi Tagok!

Lehetőségem nyílt részt venni a Magyar Bábjátékos Egyesület és az Erdélyi Gyülekezet „Pedagógiai bábjátékos, pedagógus-rendező, pedagógiai bábcsoport-vezető továbbképzése”-n (2010.07.28 – 2010.08.08.) a Reménység Szigetén, így most „tanulói” szemszögből küldhetek beszámolót.

A szerda (július 28.) esti kötetlen, jóhangulatú ismerkedési est után csütörtökön a szóbeli vizsgával (Szentirmai László: Bábécé II. c. könyve alapján, lásd: http://puppet.homoludens.hu/node/28221), illetve egy rövid teszt kitöltésével és a belépő dolgozatok (terveink szerint, a Cikkek, érdekességek menüben olvashatóak lesznek hamarosan a dolgozatok) megbeszélésével vette kezdetét a tanfolyam. Az idei csoport újdonságaként két fiatal is csatlakozott a résztvevőkhöz (bár ők még nem vizsgázhattak, mivel kiskorúak), így az utánpótlás nevelés is helyt kaphatott. Mi tizenhárman csütörtökön este már „munkához is láttunk”, elkezdődtek az előadások, ezután másfél héten keresztül folyt az ismeretszerzés, és gyakorlás.

Elméleti tudásunkat az alábbi témákban bővíthettük az előadások kapcsán:
Színházművészet, dramatizálás
Bábjáték pszichológia, pedagógia, szituációs játékok
Bábművészet és nevelés
Dramaturgia, hang- és látványtervezés
Bábtervezés, - készítés
Kultúrtörténeti alapismeretek – Báb(játék)történet

Az előadásokkal kapcsolatban élénk szakmai beszélgetések is kialakultak, amelyek hasznosak voltak minden résztvevő számára.

A tanfolyam vendége volt két tavalyi „diák” is, akik bemutatták nekünk a nem régen elkészült Óvoda a tanyán, és a Bábbal bűvölő c. kisfilmeket, amelyek a bábjáték óvodai gyakorlati alkalmazását mutatják be. A film kapcsán mindenkiben az erősödött meg, milyen óriási jótékony hatása van a bábjátéknak, ennek az összetett nagyszerű műfajnak. Nagy dolgok indultak el akkor, ott, amelyről remélhetőleg majd folyamatosan beszámolhatunk itt is.
Lásd: http://puppet.homoludens.hu/node/28725

Mindezek mellett jelentős gyakorlati tevékenységek is helyt kaptak a tábor életében:
Bábvarrás, bábkészítés, díszletkészítés, bábmozgatás.
A csoport valamennyi tagja részt vett a záróelőadáson, amelynek része volt a tanfolyamon alakult kisebb csoportok bemutatkozása is. Így tehát a közös előadásra is próbáltunk, a csoportok pedig külön darabot (mesét) választottak, az elképzeléseiket a forgatókönyvben kidolgozták (rendezői könyv), megtervezték és elkészítették a bábokat, díszleteket, effekteket, megtanulták a darabot, próbáltak, rendeztek, játszottak.

Augusztus 7-én, szombaton délelőtt még mindenki kihasználta az utolsó perceket, hogy a végső simításokat még elvégezhesse saját előadásán, azután délután kezdetét vette a záróvizsga, azaz az etűdök bemutatása, melyet a szakmai értékelés követett. A búcsúestnek része volt még a főpróba is, azután vasárnap az Istentisztelet után következett a „nyilvános premier”, a „nagyközönség” előtt.

Program (2010.08.08.):
Egyszer egy királyfi – képmutogatós játék, élő zenével, és énekkel
Előadó: Minden Résztvevő, Rendező: Urbán Gyula

A mese nem fejeződött be a Királyfi és a Szegény Lány egymásra találásával, hanem kezdetét vette a lakodalom, a „násznép” szórakoztatására következtek a kiscsoportok meséi (asztali bábjátékok), előadók és rendezők a csoportok tagjai:

1., Lujzikák Csoport: A falánk tyúkocska
2., Báránykák Csoport: A királyi ajándék
3., DéliBÁB Csoport: Petőfi Sándor - Arany Lacinak
4., Már jó trió: A vénasszony és a halál

Végezetül a bemutatót a botbábokkal előadott galgamácsai gyermek-lakodalmas játék zárta (betanította és a bábokat előkészítette: Perneki Ildikó).

Jól esett a taps a mozgalmas, dolgos napok után.
Úgy gondolom a kézzelfogható bábokon kívül is sok mindent vihettünk haza a tanfolyamról!

Ezúton is külön köszönet jár a meghívott előadóknak (bábjáték legelismertebb szakemberei), - akiktől elméleti, gyakorlati tudnivalók mellé, nagy adag jó tanácsot is kaptunk -:

Urbán Gyulának (a Magyar Bábjátékos Egyesület elnöke, a Budapesti Bábszínház főrendezője)
Szentirmai Lászlónak (tanár, dékánhelyettes, Coménius Tanítóképző Főiskola, Miskolc)
Granasztói Szilviának (művésztanár)
Dr. Lux Juditnak (egyetemi tanár)
Koryürek Verának (bábkészítő mester, Budapesti Bábszínház)
Kovács Hedvignek (a Magyar Bábjátékos Egyesület titkára)
Lovas Józsefné, Lili Néninek (ny. óvónő, bábszakkör-vezető
Perneki Ildikónak,

valamint, a lelki támogatásért is Sánta Ibolyának (lelkész, szervező-táborvezető), és a „házigazda” Reménység Szigetének dolgozóinak!

Terveink szerint itt a honlapon hamarosan képeket is mutatunk.
Reméljük, sokan kedvet kapnak a jövő évi tanfolyamhoz!

2010. augusztus 13.

Szalay Hajnalka

Játékkategória: 
bábművészet