Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Friedrich Fröbel 1782-1852

Csákó, hajó, sótartó, vitorlás, gőzhajó, katamarán, pénztárca, szék, asztal, ing, nadrág, szobafestő-sapka, harmonika, ördögfej, pukkantó, ...

Ha megkérdezzük a szüleinket, nagyszüleinket, ők mit hajtogattak papírból, legtöbben ezeket a figurákat említik.

A század első felében a papírmunka keretében ilyen figurákat hajtogattak a kézimunka-órákon (slöjd) az iskolában, az egyszerűbb formákat már az óvodában is.
1840. június 28-án alapította a németországi Bad Blankenburgban Friedrich Fröbel az első "kindergartent", kisdedóvót, mai szóval: óvodát...
Azt a felismerést, hogy a papírhajtogatás, mint az egyéb konstrukciós játékok, pl. fából készült geometrikus elemekből különböző alakzatok építése, kedvező hatással van a gyerekek kézügyességének fejlesztésére, először Friedrich Fröbel alkalmazta az oktatási módszerében.

Az általa és követői által tanított papírhajtogatások főként geometrikus formájúak, eléggé sematikusak, tág teret hagynak a képzeletnek. Az alapformák az európai papírhajtogatás nagyon korai, egyesek szerint már XIV. századi kialakulására utalnak.

A Bad Blankenburg-i Fröbel-múzeumban a legjellegzetesebb európai papírhajtogatások modelljei, leírásai is láthatók, többek között az ismert svéd csillag többféle változata.

A cikk forrása: Magyar Origami Magazin 1993. első negyedévi száma

Játékkategória: 
origami