Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Focifogadás társasjáték

A 2014-es nyári foci vébé árnyékában.

A vébé alatt sem kell megvonnod magadtól a társasjátékokat, sőt még akár meccs közben is játszhatsz és a meccsnek kihatása lehet a játékra. Hogy ez mégis hogyan lehetséges? Megírom neked, de előbb nézzük meg a játék alapjait.

Három játékmód, rengeteg lehetőség

Az első és egyben bemutatkozó mód két fázisból áll. Először nyolc tipp kártyát kapsz, amiből négyet kell kiválasztanod okosan. Ezeket majd a játék közben megpróbálod valóra váltani. Ha ügyes és kellően szerencsés vagy, akkor mindet, de akkor sem kell csüggedned ha mondjuk a félidőben valamelyiket bebuktad, mert lesz lehetőséged legfeljebb kettőt lecserélned a szebb jövő reményében. Miután megvagy jöhet a meccs, ahol is befolyásolhatod a kimenetelt és gondoskodhatsz, vagy legalábbis megpróbálhatsz gondoskodni arról, hogy a tippjeid valóra váljanak.

A második mód ezen csavar egy nagyot. Itt már nem csak egyszerűen kaptok néhány kártyát és választani kell belőle, hanem eldraftoljátok őket. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a kapott nyolc lapból egyet kiválasztasz, amit te megtartasz és a többit továbbadod a melletted ülőnek. Kapsz hét lapot a másik oldaladról, amiből megint kiválasztasz egyet és a többit továbbadod. És ez így megy, amíg mindenki ki nem választott négy lapot magának. Itt sem áll meg a változás a korábbi játékmódhoz képest.
Bukmékerré válsz a játék idejére és amiket kivettél tipp kártyákat, azokra nyereményszorzókat tehetsz, hogy a többieknek csábító legyen és sok-sok pénzüket rakják rá. Ezek után te pedig azon fogsz izzadni és teperni a meccs alatt, hogy nehogy bejöjjön a tipp kártyád, mert akkor bizony ki kell majd fizetni a többieket...

A harmadik játékmód célja, hogy az éppen nézett meccset izgalmasabbá tegye azzal, hogy arra a meccsre fogadtok. A játék első része teljesen megegyezik a második, bukmékeres játékmóddal. A meccset nem fogjátok lejátszani, hanem végigszurkoljátok az élő meccset és utána értékelitek ki a fogadásokat, téteket.

Hogyan zajlik egy meccs?

A pálya öt részre van osztva, mindegyik részhez egy paklival. Amikor rád kerül a sor, húzol két lapot abból a pakliból, amelyiknél éppen a labda van és kiválasztod, hogy melyik jöjjön létre. Passzolások, szerelések, labdaszerzések, bedobások és minden féle akciók vannak a lapok között, teljes mértékben egy igazi meccs hangulatát idézve.
Két félidő van, ahogy azt egy rendes meccsen is megszokhattuk. Az idő vagy bizonyos lapok kijátszásával telhet, amik általában passzolgatások és időhúzások, vagy éppen a paklik elfogyásával. Ha egy pakli kifogy, akkor újra keverjük és jelezzük, hogy eltelt megint egy kevés idő. Amikor az időjelző eléri a félidőt, akkor újrakeverünk minden paklit és kezdődhet is egy középkezdéssel a második játékrész.

Kiknek ajánljuk?

Focirajongóknak kötelező, de rajtuk kívül is élvezetét lelheted benne magad is, attól függetlenül hogy tudod-e ki Messi vagy éppen a lest eszik-e vagy isszák. Az első játék még döcögős lehet, de utána már gyors és kellően interaktív, amiben van lehetőséged bőven a többiek bosszantására és megszívatására. A második játékmód rengeteg taktikázásra ad lehetőséget és a szerencse szerepe kellően korlátozva van benne. Bár azt hozzá kell tenni, hogy ahogy nő a játékosszám, úgy nő a szerencse szerepe is, hiszen egyre kevesebb esélyed lesz úgy befolyásolni a meccset, hogy az neked biztosan jó legyen.

Játékkategória: 
agytörő feladat
Játékkategória: 
táblajáték
Játékkategória: 
társasági játék
Játékosok viszonya: 
csak egy maradhat
Társasági játékok csoport: 
kreativitás
Aktivitás: 
mérsékelt
Játék helyszíne: 
szobában
Szabályok bonyolultsága: 
könnyű
Életkor min.: 
8
Játékidő: 
15
Létszám min.: 
2
Létszám max.: 
6