Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat

Kiss Áron Tisztelőinek Köre immár tizenharmadik alkalommal gyűlt össze, hogy a neves előd, pedagógus és közösségszervező születésnapjának táján főhajtással és szakmai összejövetellel tisztelegjen emléke előtt (Porcsalma, 1845 – Budapest, 1908).

Civil, baráti közösségünk ez évben Kiss Áron és Kodály Zoltán szellemi-eszmei kapcsolatának jellegzetességeit állította a középpontba. Ehhez számos kiváló együttműködőt és közreműködőt sikerült megnyerni, akik önzetlenül fogadták el felkérésünket és meghívásunkat a Budai Hegyvidék – XII. kerület Virányosi Közösségi Házába. Az emeleti előadótermet a mintegy félszáz egybegyűlt érdeklődő már kora délelőtt megtöltötte és így vártuk a Tímár Böske táncművész vezette Príma Primissima Díjas „Csillagszemű” Gyermek Táncegyüttes (www.csillagszemu.hu) kamara csoportjának műsorát. A professzionálisan összeállított mintegy negyed órás műsor a magyar népzene és táncpedagógia kedves és hangulatos esszenciáját adta az egyre inkább felforrósodott hangulatban. Szentiványi Tibor Ludi Magister maga is nehezen talált szavakat e fergeteges nyitány, pezsgő indítás után, ám Major Aranka, a Zugliget Óvoda vezetőjének további szakmai bevezetője garantálta a – már hónapokkal ezelőtt kialakított – „játékrend” zavartalan és pontos megvalósulását. A XII. kerület önkormányzati fenntartású óvodái közül nyolc munkaközösség (Mackós Óvoda, Normafa Óvoda, Orbánhegyi Óvoda, Süni Óvodák, Táltos Óvoda, Városmajori Óvodák, Zugliget Óvoda) munkaközösségei mutatták be kedvenc, s ami fő: maguk készítette fejlesztő játékeszközeiket. Jellemző volt rájuk a komplexitás, mely a gyerekek fejlesztését több területen biztosítja.

A házigazda közösségi ház jóvoltából egy néhány napos alkalmi kiállításon is láthatók voltak a prezentált játékos és foglalkoztató eszköz-együttesek; remélhetőleg ez a módszertani szomszédolás az elkövetkezőkben majd tovább folytatódik! A tárlat megtekintése és a büfé melletti beszélgetés és tapasztalatcsere közben a résztvevők felkerekedtek és – miként az szintén hagyomány e körben: - a Kiss Áron utca elején lévő Gálbory-villa kertjébe vonultak. Az itt elhelyezett emléktáblánál ez alkalommal Joób Árpád, a Nyíregyházi Főiskola Ének – Zene Tanszékének vezetője mondott el nagyhatású és igen tanulságos, a ma értelmiségét megszólító beszédet. (Joób tanár úr nevéhez fűződik többek között a legendás Délibáb Népzenei Együttes létrehozása; 2005 tavaszán pedig kezdeményezésére vette fel a tanszék egyik próbaterme dr. Kiss Áron, egy másik pedig Dancs Lajos nyírségi zenepedagógus nevét.) A Kiss Áron-i család leszármazottai mellett koszorút helyeztek el a Magyar Pedagógiai Társaság, Porcsalma község Önkormányzata, Porcsalma Református Egyházközsége, valamint Kiss Áron Tisztelői Körének képviselői.

A szakmai-baráti összejövetel ezután szintén a közösségi ház előadótermében folytatódott. Kelle Antal mérnök, játékkonstruktőr kért szót ekkor és a korabeli építész szavainak megidézésével emlékeztetett a dr. Kiss Áron és társai által létrehozott, majd 1900-ban, Budaörs – Kamaraerdőn megnyitott Erzsébet Gyermek Otthonra. Javasolta, hogy az ott elhelyezett emléktáblát is keresse fel évente legalább egyszer a ma pedagógus és gyermekbarát nemzedéke! Számos korábbi kitüntetett jelenlétében Szentiványi Tibor művelődéstörténész, díjalapító Orosz Istvánnak nyújtotta át a 2007. évi Pro Ludo Díjat, azaz egy Meleda-típusú ezüstgyűrűt. A nemzetközi hírű grafikusművész, a játékos vizualitás kortárs mestere az elismerést egy, az adományozó nevéből alkotott „Tízennyi borivást!” feliratú címkével ellátott boros palackkal viszonozta…

Összejövetelünk stílszerű, hangulatos és emelkedett zárásaként Dr. Laczkóné Pálfy Alojzia, a Kecskeméti Főiskola docense tartott zenei betétekkel s karvezetésével a jelenlévők többszöri együttes éneklésével meglelkesített előadást. Mindannyian szorgalmazzuk, hogy tanárnő – korábban megkezdett kutatásain alapuló - előadásai immár egy önálló és hangzó anyaggal gazdag kötetben lássanak mielőbb napvilágot. Miként szintén nagyszerű volna, ha az elmúlt évek játék-ankétjainak válogatott előadásai a jövő évi centenárium alkalmából szintén kiadóra lelhetnének. Jó és kiváló érzés volt ismét együtt lenni,- Székesfehérvártól Szentesen, Budapesten és Vácon át Berettyóújfaluig, Tiszavasváriig vagy a szatmári szülőföldet képviselő Porcsalmáig húzódó szellemi műhelyek képviselőivel!

Dr. Kriston Vízi József, a Pro Ludo-Díj 2006. évi kitüntetettje, Nyíregyháza

Játékkategória: 
pedagógia