Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Bayko építőkészlet

"A Bayko elsősorban modell épületek építésére készült. A négyszögletes Bakelit bázisok négyszögletes lyukakkal rendelkeztek, amelyek 3/8 hüvelyk közepén helyezkedtek el, amelyekbe különböző hosszúságú, 1,905 mm átmérőjű vékony fémrudak helyezhetők el függőlegesen. Nagyobb modellek előállításához két vagy több bázist lehet összekötni fémrudakkal, amelyek a bázisok lyukain keresztül rögzítve vannak. Az épület falainak kialakítása érdekében ezután a bellit téglákat, ablakokat és más részeket rúdpárok közé lehetett réselni. Más általánosan használt részek közé tartoztak a padlók (vékony, gyanta kötésű papírlapok, amelyek ugyanolyan négyszögletes rácsos lyukakkal rendelkeznek, mint a bázisok) és a különböző típusú tetők. Számos más speciálisabb szakterület is volt. Az eredeti készletekben a bázisok nagyok voltak és barna színűek voltak; a falak barna / barna és krém; tetők mélykék; és az ablakok nagyon sötétzöldek voltak, de 1937-ben megalapították a vörös vagy fehér falak, a zöld ablakok és a vörös tetők „igazi” színeit, bár a bázisok még mindig nagyok és barnaek voltak.

A radikális változás időszakát 1938-ban jelentették be a keresett 20-as évek sorozatának bevezetésével, amelyen számos új alkatrész került bevezetésre. Ezután 1939-ben az új sorozat újratelepítő programja hozzáadta az új alkatrészeket, és az alapokat az ismerősebb, kisebb verzióra változtatta, kezdetben foltos zölden. A háború után a standard színek a vörös és fehér falak, a vörös tetők, a zöld özvegyek és a zöld alapok voltak, és annak ellenére, hogy a háború utáni években néhány „gazember” színnel kísérleteztek, ezek 1959-ig maradtak játékban, amikor Meccano átvette, a színek a narancssárga vörös és krém téglák sárga ablakokkal és szürke alapokkal módosultak.

A Plimpton az 1950-es évek közepétől kezdve fokozatosan kezdte meg a polisztirol részekre való átállást, amit Meccano később lelkesedéssel vállalt, és így sokkal olcsóbb volt. Ironikusan talán a Bayko utolsó napjaiban megkezdték mind az anyag, mind a színséma megváltoztatását, az úgynevezett „karimás” vagy „minimalista” részek bevezetésével.

A Liverpooli Múzeum Empire State Buildingének Bayko modellje, amelyet Leo Janssen épített, 1999–2003.
A Bayko fő előnye a versenytársaival szemben általában az ezzel összeállított modellek magas szintű realizmusának tekinthető. A leggyakrabban előforduló hátrány a Bakelit törékenysége, amely gyakran bázisokhoz és ablakrészek töréséhez vezetett. Bizonyos biztonsági aggályok is felismerhetők a vékony fémrudak gyerekjátékban való használatának veszélyeiről."

Forrás : Wikipédia - Bayko rendszer

Játékkategória: 
játékkészítés
Játékkategória: 
pedagógia
Játékkategória: 
társasági játék
Játékosok viszonya: 
játék a játékért
Társasági játékok csoport: 
kreativitás
Aktivitás: 
mérsékelt
Játék helyszíne: 
szobában
Szabályok bonyolultsága: 
könnyű
Életkor min.: 
5