Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Hagyományok Háza

Készítettél-e már nádi hegedűt, kákatutajt, kéregcsörgőt, kölyöksárkányt? Minderre megtanítanak a szerzők, akik hosszú évekig járták az országot, hogy pákászoktól, csíkászoktól, öreg pásztoroktól ellessék a népi játékkészítés fortélyait. Régi könyveket bújtak, nádat vágtak, fakérget hántottak, s kezük nyomán új életre keltek már rég múzeumi raktárakban porosodó hajdani használati tárgyak, játékok. Próbáld meg te is, csináld velük! A kezdet nehézségein átsegítenek a szöveges játékleírások, a rajzok, a fotók. A játékok kákából, gyékényből, fűzfavesszőből és kéregből készíthetők el.

A „Faműves mesterségek" című könyv ötven faműves mesterséget mutat be egy-egy kiváló művelőjének portréján keresztül. A 230 oldalas kiadvány több mit 500 fotóval illusztrálva ismerteti az egyes termékeket, és az azokhoz használt alapanyagokat, eszközöket, valamint a készítés csínját-bínját. A Soproni Egyetemi Kiadó gondozásában rektori ajánlással megjelent könyv sok új ismerettel gazdagíthatja szakmai ismereteinket, jól hasznosítható kiegészítő anyagként az oktatáshoz és jutalomkönyvként is szép reprezentatív ajándéknak minősül.

„Aki a fát szereti, rossz ember nem lehet. Gyönyörű tárgyak, berendezések, építmények bemutatásra vállalkozott Gerencsér Kinga, akinek könyve mi másból: a fa, a faanyag szeretetéből született. Mint ahogy a bemutatott munkák is az alkotó művészek faanyag iránti vonzalmát tükrözik.

Törvényszerű, hogy digitális korszakunkban az érzelmi kötődés a természetes anyagokhoz egyre inkább reneszánszát éli. Tanúi vagyunk a fa alapanyagú termékek újjáéledésének, a faépítészettől a fából készült játékokig, használati és dísztárgyakig. E könyv bemutatja nekünk a lehetőségek széles tárházát, egyaránt láttatja a faműves mesterség sokszor művészi termékeinek szépségét és praktikumát. A mesterek és műveik ismertetése nem reked meg hazánk jelenlegi határain belül, könyve a kárpát-medencei összmagyarság faműves hagyományait örökíti meg. Munkáját a fa szeretete szülte, ugyanakkor szűkebb és tágabb hazája, nemzete szeretetét tükrözi. Műve olyan kordokumentum, amely nem csak pillanatképet ad a faműves mesterségek széles tárházáról, hanem a hagyományőrző tevékenységek bemutatásával történeti feldolgozást is kínál." (Prof. Dr. Náhlik András, a Sopron Egyetem rektorának ajánlása)

Hagyományok Háza, Halmos Béla terem

Időpont: 
2020. november 6. 11.00 - 14.00
Helyszín: 
Hagyományok Háza
Rendezvény jellege: 
bemutató
Részvételi/nevezési díj: 
ingyenes