Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat

A Játék Céh 1997 tavaszán alakult meg Kecskeméten, a Szórakaténusz Játékmuzeum- és műhelyben, egy országos játékpályázatot követő kiállítás megnyitója során. Az ott összegyűlt kézműves játékkészítők célja az volt, hogy a továbbiakban ne elszigetelődve dolgozzanak, hanem egymást segítve, új információkkal gazdagodva, egy az egész országra kiterjedő szervezet tagjaiként tevékenykedjenek.

Munkánkban a következő alapelvek a meghatározóak:
# a népi és kézműves hagyományok őrzése, felkutatása
# az önálló alkotás, egyéni tervezés megbecsülése
# magas színvonalú igényes kézműves kivitelezés
# természetes anyagok használata.

Céljaink a következőek:
# közös szellemi műhely kialakítása
# rendezvényeken való közös részvétel (kiállítások, szakmai továbbképzés, kézműves vásárok, alkotótáborok)
# információ csere
# közös értékesítési lehetőségek felkutatása
# hasonló profilú külföldi kézműves egyesületekkel való kapcsolatfelvétel

Megalakulásunk óta öt eseményekben gazdag év telt el. Jelenleg a Céh 25 tagból áll. Tagjaink szép sikereket értek el a különböző játékpályázatokon, kézműves kiállításokon. 1999-ben közös bemutatkozó kiállítást rendeztünk a Szórakaténusz Játékmúzeum és műhelyben , és azóta több tagunk is részt vett önálló, és csoportos kézműves kiállításokon.

1999 ősze óta a Duna-Tisza-közi Népművészeti Egyesület Játék Szakosztályaként működünk. Tagjaink nagy része nemcsak készíti a tárgyakat, hanem oktatja is kézműves foglalkozásokon, játszóházakban a nemezelést, szalma- és gyékényfonást, rongybaba készítést.

Minden évben együtt vagyunk a Mesterségek Ünnepén, ahol a játékaink iránt megnyilvánuló érdeklődés is bizonyítja számunkra a kézműves játékkészítés létjogosultságát.

Mivel tagjaink az ország különböző tájain élnek, ritkán találkozunk mindannyian, ezért nagyon fontos számunkra, hogy évente megrendezhetjük Jakabszálláson nyári alkotótáborunkat, mely a közös munkán, feltöltődésen kívül neves előadók bevonásával segíti további szakmai fejlődésünket.
2002 tavaszán új feladat teljesítésére vállalkoztunk: a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által minden évben megrendezett Mesterségek Ünnepén ebben az évben a kiemelt téma a játék volt. A Rondella-játékudvarban tagjaink mesterség-bemutatókkal, játszóházzal várták a kicsiket és nagyokat.

A Mesterségek Ünnepének ideje alatt a Magyar Nemzeti Galéria nagyszabású játékkiállításnak adott teret. A kiállítás előkészítése, szervezése, szintén a Céh tagjaira hárult. A tárlaton közel 500 négyzetméteren 82 hazai és külföldi játékkészítő mutatkozott be alkotásaival. A történeti részt a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely anyagából Kalmár Ágnes rendezte. Az alkotók között szép számmal részt vettek a Céh tagjai is, de meghívásunkat elfogadták neves képzőművészek és iparművészek is. A kiállítás átfogó képet nyújtott a játékkészítés anyag, szín, és formagazdagságáról, középpontba állítva az alkotó egyéniségeket. A kiállításnak nagy visszhangja volt, több TV, rádió, és újságcikk is elismerő hangon szólt róla.

Az elmúlt években több közös munkánk is volt, elkészítettük cégérünket, céh-zászlónkat (Balaskó Attila tervei nyomán) és árusító sátrainkat, melyekkel a Mesterségek Ünnepén vettünk részt.

További terveink között szerepel egy közös kiadvány létrehozása, mely bemutatja a Céh tevékenységét, tagjaink munkáját. Szeretnénk megismerni más játékkészítő műhelyeket is, ennek érdekében tanulmányutakat szerveznénk főleg a környező országokban (Szlovákia - fajáték készítés, Prága, Románia- Sepsiszentgyörgy, Míves Ház). Távolabbi tervünk egy olyan kis bolt létrehozása, mely a kézműves játékkészítők portékáit forgalmazza, és természetes anyagból készült játékaival képes alternatívát nyújtani a hazai játékboltok műanyag választékával szemben. Ezzel egyben az is a célunk, hogy játékainkat ne csak esetlegesen egy-egy kézműves vásáron lehessen megtalálni, hanem legyen egy olyan állandó hely, ahol ezek mindig kaphatóak, esetleg kézműves oktatással, bemutatókkal egybekötve.

Játékkategória: 
játékkészítés
Működési mód: 
nincs info
Működési terület: 
országos
Jogállás: 
nincs info

Nincs aktuális rendezvény, amelyet a szervezet rendez.

Nincs olyan rendezvény, amelyen közreműködőként most vagy a közeljövőben részt vesz.

Általa szervezett korábbi rendezvények:

Rendezvény címe Jellege Időtartam Település
jáTÉKA kiállítás 20: a Játék Céh tagjainak alkotásai
játszóház
kiállítás
2018.2.2 - 2018.4.10 Budapest
Játék mesterek kiállítás 2002.8.17 - 2002.8.26 Budapest

Nincs korábbi rendezvény, amelyen közreműködőként részt vett volna.