Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Amőba táblajáték

A többnyire kockás papíron ceruzával űzött, "lerakosgatós" játékban ketten, ötös malom létrehozásában versenyeznek. Az egyik játékos kereszttel, a másik körrel jelzi a bábuját. 19x19-es tábla, lépésről-lépésre szabadon választott, üres mezőire felváltva rakja le egy-egy bábuját világos és sötét. Az nyer, akinek előbb sikerül a sajátjaiból vízszintesen, függőlegesen, vagy átlósan: öt bábuját egymás mellé raknia.

A játék ismertsége ellenére, kevesen tudják, hogy az AMŐBA is kétlépcsős küzdelem. Mindkét játékosnak 100-100 bábuja van csupán és ha ezek mind úgy kerültek fel a táblára, hogy közben egyiküknek sem sikerült az ötös malmát összehoznia, akkor egy "tologatós" versennyel folytatódik a parti. Ekkor a játékosok felváltva egy-egy saját bábujukat vagy vízszintesen, vagy függőlegesen egy szabadon választott szomszédos üres mezőre áttolhatják.

Az egymással versenyzők közös egyetértésben választhatnak: korlátlan számú bábuval, vagy 100-100 bábuval és ezt követő tologatással küzdenek. Megegyezés hiányában a korlátlan számú bábus változatot (kockás papíron, ceruzával) lehet játszani, de ekkor a játékmezőt minden irányban végtelennek kell tekinteni. Ha a parti közben az "amőba" közelítene a játékmező határához, akkor le kell állni a játékkal és meg kell toldani a játékmezőt.

Ebben a játékban többnyire azonosan ítélik meg a nyerési esélyeket. Ezért, ha két, váltott színekkel vezetett partit játszanak, akkor bármelyik játékos kérheti a "hármas szabály" alkalmazását. Ez szerint, a kezdő lépő köteles a harmadik lépése megtétele előtt két különböző lépését felajánlani ellenfelének választásra. (Szinte bizonyos, hogy a választásra felkínált alternatíva nem egyenértékű lépésekből áll, így a másodiknak lépés miatt hátrányt szenvedő ezzel a szabállyal "visszakaphat valamit" ellenfele kezdési előnyből. Az sem kizárt, hogy a szabály alkalmazásával megfordul az előny, "többet ad vissza, mint amennyit eredetileg élvezett", ám, az ugyanezen szabály alkalmazásával játszott második partiban, garantáltan megfordulnak az esélyek.)

Párbajt eldöntő szabály: 1 : 1 eredményű partik esetén, a kevesebb lépéssel nyert versenyzőt kell győztesnek tekinteni.

Játékkategória: 
táblajáték
Szerző: 
Nagy László
Beküldő: 
Nagy László
Tábla típus: 
speciális forma
Játékosok viszonya: 
csak egy maradhat
Társasági játékok csoport: 
logikai
Aktivitás: 
mérsékelt
Játék helyszíne: 
szobában
Szabályok bonyolultsága: 
könnyű
Játékidő: 
5
Létszám: 
2
Szerencse/tudás: 
5