Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat

100 éves a mackó

Méhész Ottóné öt gyermekes boldog családanya vagyok. A mackó gyűjtésem ezelőtt 7 évvel kezdődött. Az osztály, ame-lyikbe Atilla nevű gyermekem járt, kis műsort adott elő a szü-lőknek. Több gyermek kezében volt egy kabala. Az egyik kis-lány kezében egy nagyon aranyos maci, aki a Szeret névre hallgat. A kislányt Vida Bettinának hívják, most már ifjú hölgy. A színpadról lefelé jövet megkérdeztem, hogy kölcsön adja-e nekem egy pár napra ezt a mackót. Ő mondta, hogy természetesen. Engem ez a maci valamiért nagyon megérin-tett, szerettem volna megtartani. Megkérdeztem az édesanyját telefonon, hogy mennyire ragaszkodik Bettina ehhez a maci-hoz, mondta Ő, hogy nem a kabalája, kérdezzem meg Őt. Én az megbeszélt határidőre visszavittem, és megkérdeztem, hogy megtarthatnám-e, cserélhető-e valamire? Ő azt mondta nem. Én ebbe természetesen belenyugodtam.

Ősszel elmentünk az osztállyal erdei iskolába, én, mint mentálhigiénés szakember szoktam a gyermekekkel foglalkozni. Az indulás előtt megkértem hozza magával a macit, had legyünk együtt. A pályaudvaron azzal fogadott, hogy be nem hoztam a macit. Mondtam neki, hogy nem baj. Az egyik foglalkozáson a szeretetről beszélgettünk. Ki-ki elmondta a saját véleményét. Amikor rám került a sor elmeséltem nekik, hogy nem a pénz értéke számít a figyelmesség a lényeg. Elmeséltem nekik az elmúlt színházlátogatáson történteket. Az egyik osztálytársuk testvére érettségire készült Ő is velünk volt a színházban, az én ruhámon volt egy bizsu delfin kitűző. Ő azt mondta, hogy neki kabala állata a delfin. Én ezt megjegyeztem és elküldtem neki a ballagására egy kis ajándék kísérő kártyával. Ilyen egyszerűen tudomására adhatjuk a másiknak, hogy szeretjük, figyelünk rá. Bettina ezután elkezdett kérdezgetni: mikor van a születésnapod, mikor van a névnapod? Természetesen számára mind túl távoli időpont volt. Ezután azt kérdezte, mikor viszem én az Atillát iskolába, mondtam, hogy nem tudom biztosa. Sajnos beteg lett, így napokig nem találkoztunk a tábor után. Egy reggel boldog mosollyal fogadott. Hoztam neked valamit és örömteli arccal átadta nekem a Szeretet mackót. Innen a neve és Így indult el az én gyűjtésem.

Egy-két maci igen kedves számomra ez a kettő pl. azért, mert az egyiket egy kolléganőm varrta, a másikat a lányom. Lehet, hogy esztétikailag nem a legszebbek, de az én szememben az a szeretet amellyel készítették gyönyörűvé teszi Őket.

Ez itt Zombi, a gyermekeim nevezték el így, mert nem a legszebb szegényke. Azt gondolom, hogy a gazdájának, akitől én kaptam, mégis szép és kedves volt. Meglett asszony ma már, Ő a háború után kapta valamelyik nagynénjétől, amikor sajnos nem lehetett játékot kapni, de a figyelmesség a szeretet mindig talál megoldást. Rossz fotel kárpitjából és lószőr töméssel készült el a valamikori kedvenc.

Az én gyűjtő kedvem lankadatlan, ha jóképű medveggyel találkozom, és megtehetem magamhoz szólítom, megvásárolom. Minden ismerősöm tud eme szenvedélyemről, így nagyon sokat kapok ajándékba is.

Több gyűjtő is felajánlotta, hogy mutassuk be kedvenceit. Úgy gondoltuk, hogy egy gyűjtő egységesebb elképzelései talán érdekesebbek, mint ha több gyűjteményből emelnénk ki egy-egy kuriózumot. Mi így ünnepeljük a 100 éves medvét.

Kőszeg Galéria
Földes Mária és János

Időpont: 
2002. november 12. 09.00 - 2003. január 15. 15.00
Helyszín: 
Jurisich vár
Szervező(k): 
Kőszeg Galéria
Rendezvény jellege: 
kiállítás
További információ: 

Hétfő kivételével naponta 10.00-16.00