Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
feladványok

Élt annak idején Bagdad városában három kádi (mohamedán bíró), akik igen csak kitűntek éles eszükkel, viszont egymással állandóan vitatkoztak, hogy végül is ki közülük a legokosabb. Elunván a vitát, elmentek a főmuftihoz, hogy ebben a vitás kérdésben tegyen köztük igazságot. A főmufti vállalta a döntőbíró szerepét. A három kádit bevezette egy olyan szobába, ahol semmiféle tükröző felület nem volt, majd eléjük rakott öt darab fezt (karima nélküli bojtos sapka, arab viselet), melyek közül kettő arany, három pedig fekete színű bojttal rendelkezett, és így szólt:

- Én most bekötöm mindhármótok szemét, fejetekre rakok egy-egy fezt, a maradék kettőt eldugom, majd leveszem a szemetekről a kötést. Ezt követően magatokra hagylak benneteket, és aki ezek után elsőként mondja meg, hogy milyen színű bojtos fez van a saját fején, az hármótok közül a legokosabb.

A főmufti ekkép is cselekedett, mégpedig a három fekete bojttal rendelkező fezt rakta a fejükre, míg a maradék kettőt, tehát az arany bojtosakat pedig eldugta. Ezzel magára hagyta a három kádit, akik egy ideig szótlanul figyelték egymást, majd az egyik hirtelen megszólalt:

- Rajtam fekete bojtos fez van!!

Kérdés: hogyan okoskodott a "legokosabb" kádi?
Nehézségi fok közepes
Csoport logika
Szerző
Beküldő emese
Illusztráció
Szükséges eszközök
Kortól 10
Szabályhoz kapocsA feladvány archiválva van.

Megfejtés(ek)

1. A három kádi2008. április 22. 12.14


Erre a feladványra nem érkezett helyes megfejtés.