Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat

Aki szegény, legyen még szegényebb!
Tompa Andrea a függetlenek sajtótájékoztatójáról - JEGYZET
Lesz-e szolidaritás, vagy nemzeti összefogás a szakma részéről a független színházi terület életben maradásáért?

Kétségtelen, a magyar színházi élet legszerényebben támogatott, és törvényi támogatási garanciákkal kevesebb mint egy éve rendelkező területe: a független. A színházi törvény óta hatos kategóriának nevezett terület ez, ahol valamennyi alternatív prózai színház, táncegyüttes, magánbábszínház megtalálható (és általában a magánszféra), s ezt újra és újra el kell ismételni, hiszen úgy tűnik, a kőszínházi szakma sem tudja pontosan, hogy például a legtöbb táncegyüttes is innen finanszírozódik.
A hatos kategória 2010-es működési pályázatát idén márciusban írták ki - ez is anomália, hogy nem egy évvel korábban, hanem csak a tárgyévben tervezhető a működés -, a kuratórium (melynek e sorok írója is tagja) elbírálta, és javaslatot tett a támogatásra, az Előadó-művészeti Tanács pedig felterjesztette az akkor már új miniszternek. A kiírás szerint június 14-ig kellett volna közzétenni az eredményeket, s nyilván ezt követően szerződni. Az eredmény e pillanatban sincs közzétéve, s nem tudni, a társulatok mikor és mennyit kaphatnak meg abból a körülbelül 1,3 milliárd forintból, amelyet a színházi törvény garantál.
A színházi törvény értelmében a független terület a teljes színházi költségvetés minimum tíz százalékára jogosult, azonban más számítások szerint, amely a teljes állami (minisztériumi és önkormányzati) támogatást is figyelembe veszi, a mostani 1,3 milliárd a színházi költségvetés mindössze 3,8 százaléka. Ilyen sok és kevés pénzről van most szó.

A teljes Jegyzet elolvasható az alábbi linken:
http://www.szinhaz.net/index.php?view=article&catid=13%3Aszinhazonline&i...

A témához kapcsolódó felhívás:
FELHÍVÁS!

Az utóbbi idők történései miatt létre kell hozzunk egy csoportot, mely a lehetséges demonstratív akciók koordinálásával és inspirálásával, és kommunikálásával fog foglalkozni.
Kérjük azokat, akik ebben a csoportban tevékenyen, hatásosan és kreatívan részt vennének, jelentkezzenek az FSZSZ címén.
Természetesen semmiféle javadalmazást nem tudunk felajánlani, viszont elvárjuk, hogy a csoport tagjai időt és energiát nem kímélve szervezzék, kreatív ötletekkel ösztönözzék és kommunikálják a külvilág felé a különböző szervezetek demonstrációit.

Határidő: 2010. augusztus 1. vasárnap

Ezt a levelet küldd tovább a kollégáidnak!

Üdvözlettel:

Hudi László
Flórián Műhely
1033 Budapest, Flórián tér 3.
Mozgó Ház Alapítvány
http://mozgohaz.blogspot.com
http://movinghousefoundation.blogspot.com
email: mozgohaz@t-online.hu
mobile: +36309715591

Játékkategória: 
bábművészet