Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat

Oszlopos Simeon, a bábjátékosok szíriai származású védőszentje, aki a legenda szerint köntöse letépett ujjából rögtönzött bábut készített, hogy az oszlopa alatt elvonulókat az igaz Isten tanítására figyelmeztesse.

A SIMON TERV

A Magyar Bábjátékos Egyesület kezdeményezése.
A Magyar Bábjátékos Egyesület tagságának gerincét gyakorló pedagógusok - tanítók, óvópedagógusok, tanárok, művésztanárok - adják.

Egyetértenek az elvvel, amely a közművelődést, a vele szorosan együttműködő oktatást emberközpontú szemlélettel igyekszik megalapozni, s ha kell, új alapokra kívánja áthelyezni.

Úgy gondoljuk - amint azt, a Budapesten április 9-én lezajlott Tehetséggondozó EU Elnökségi Konferenciával összefüggésben az oktatásért felelős államtitkár megfogalmazta - „Ha növelni kívánjuk hazánk és Európa egésze versenyképességét, ki kell aknáznunk legnagyobb természeti erőforrásunkban, az emberi tehetségben rejlő lehetőségeket”.
Valljuk, hogy az általánosan ismerteken túl a kreatív gondolkodás, a lelki intelligencia is tehetség kérdése.

Mi, az alkalmazott bábjátékkal foglalkozók tudjuk, hogy a műfaj művelése biztosítja mindazt, ami művelődésben jelentős: a teljesség, a harmónia, az emberiesség és az öröm.

Elfogadjuk, hogy A SIMON TERV nem kevesebbet tűz ki, minthogy újraszövi a korábban már jól működött, nem hivatásos, amatőr bábjátékos közösségek hálózatát. Értelmet keres - és ad - a műfajt képviselők napi, tehetséggondozó aprómunkájának. Ezzel együtt tartalomközvetítésben újraéleszti az emberközpontú szemléletet. Meglépi a helyi társadalomépítés csak a civil szférában megtehető lépéseit.

Budapest/Sárospatak 2011. július

Magyar Bábjátékos Egyesület
Szentirmai László, alelnök

Játékkategória: 
bábművészet