Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Battle Sheep társasjáték

Ez a társas egy régi absztrakt játék újra kiadása, amire ezúttal egy bárányos tematikát is ráhúztak. A Battle sheepet akár három barátoddal is játszhatod két hosszabb társas között, játékideje ugyanis körülbelül 10 percre rúg, ami rendkívül jó fillerré teszi. Lássuk, hogy sikerült az egykori absztrakt játékot a bárányos tematikával ötvözni!

Beeee... kerítelek

A játékot azzal kezditek, hogy négy hexából álló lapkákból felépítitek a játékteret, ami lényegében egy legelő lesz ahol birkáitok megküzdhetnek területekért. Miután a pálya felépült, a bárányokat jelölő korongjaitokból egy tornyot építetek és elhelyezitek a pálya szélén azokat egymástól bizonyos távolságra. Amikor a te köröd jön, megkezdheted birkáid terelését. A saját körödben a bárány-toronyról bármennyi korongot levehetsz, és átteheted egy általad választott mezőre azokat. Az egyetlen szabály, hogy legalább egy bárányt hátra kell hagyni, őrizni a már meghódított legelő darabot. Minden játékos felváltva tetszőleges birkát helyezhet át ilyen módon a pálya egyik részéről a másikra, így egyre több mezőn képviseltetve saját csapatát. Fontos szem előtt tartani azt is, hogy ha egy kupac bárány előtt elvágják a lehetséges útvonalakat, vagy valamilyen módon körbekerítik a többiek birkái, akkor az adott kupac már nem mozoghat többet.

Meeeeg nyered a játékot?

Ez a mozgási mechanizmus előbb utóbb azt fogja eredményezni, hogy valamelyik színű báránycsapat nem fog tudni többet mozogni vagy azért mert körbe van kerítve, vagy a szabad csapatai minden mezőn egyedül tartózkodnak. Ha ilyen helyzetbe kerülsz, akkor lényegében "kiestél" a játékból, de szomorkodni nincs okod, mivel a játék végén az nyer, akinek a legtöbb területen van báránya. Ha elsőnek "estél ki", de mégis neked van a legtöbb területed, akkor te leszel a legelő királya!

Összegzés, ajánlás

Bár a játék gyerekes, mókás grafikával lett kiadva, a játékmenet igazán offenzív és direkt egymás elleni játékot követel, ebből kifolyólag sértődékenyebbekkel problémássá válhat. Pozitívum viszont, hogy a pályák játékról játékra variálódnak és sokféle stratégia bevethető a győzelem elérésének érdekében. A játék egyik legnagyobb dilemmája, hogy mikor mennyi bárányt vigyél át egyik mezőről a másikra. Ha ugyanis túl sokat hagysz hátra, akkor bekerítve használhatatlanná válnak, ha pedig túl keveset, akkor a területedet nem fogod tudni jó ütemben növelni. Az absztrakt játékok kedvelői mindenképp élvezni fogják, csak úgy mint azok, akik szeretik a gondolkodós, kiszámítható játékokat.

Játékkategória: 
játékforgalmazás
Játékkategória: 
társasági játék
Játékosok viszonya: 
csak egy maradhat
Társasági játékok csoport: 
stratégia
Aktivitás: 
mérsékelt
Játék helyszíne: 
szobában
Szabályok bonyolultsága: 
könnyű
Életkor min.: 
8
Játékidő: 
15
Létszám min.: 
2
Létszám max.: 
2