Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Anker kőépítő készlet

A híres XIX. századi Anker kőépítőszekrény hasonmás kiadása, igényes fa dobozban, korabeli színes grafikákat tartalmazó használati füzettel.

Játéktörténet: Friedrich Fröbel pedagógus 1838-ban egy szisztematikus fakocka - építőjátékot dolgozott ki a gyerekek képességeinek fejlesztésére. Az új játék igen nagy hatást gyakorolt a Lilienthal fivérekre, de hiányolták belőle az építőanyag érzését. Ezért a fát kővel helyettesítették. Régi recept alapján homokból, krétából, lenolajból és színezőanyagból nagynyomású préseléssel gyártották le először 1875-ben az első kőépítőszekrényeket.

A játék igazi népszerűségét a thüringiai Rudolfstadtban tevékenykedő Friedrich A. Richter zseniális üzletembernek köszönheti, aki elindította a nagyüzemi gyártást 1880 körül. A fejlesztés során mintegy 1200 különböző formájú építőkövet alakított ki, amit 34 horgony (Anker) védjeggyel ellátott "építőszekrénybe" tervezett. A termelés bővítésére leányvállalatot hoztak létre Osztrák-Magyar Kőépítőszekrény-gyár néven.

Így lett magyar vonatkozása is e játékcsaládnak. A míves kivitelű katalógusok is hozzájárultak a hosszú évtizedeken át tartó sikertörténetéhez. Több nemzedék gyerekei játszottak vele szívesen gyerekkorukban, építettek a finom tapintású elemekből templomokat, gótikus épületeket, mozaik padlókkal, majd felnőttként sokan közülük építészek lettek. Az építőszekrényeken túl készítettek négyzet, téglalap, kör, tojás és szív alakú fejtörőket, tangramokat, kirakósokat, melyek osztott elemeiből több ezer féle forma is kirakható.

A hosszú sikertörténet - 35 évi szünet után - 1994-ben tovább folytatódott, amikor a németországi jogutód újraindította a termelést, nagy figyelmet fordítva a minőségi gyártásra, valamint az eredeti recept és koncepció betartására. A számozott készletek egymásra épülnek, egyre bonyolultabb, monumentálisabb épületek alkotását téve lehetővé. / Forrás: Játéka Anno

Játékkategória: 
részben játék
Játékkategória: 
játékkészítés
Játékkategória: 
makett-modell
Játékkategória: 
pedagógia
Játékkategória: 
társasági játék
Játékosok viszonya: 
játék a játékért
Társasági játékok csoport: 
kreativitás
Aktivitás: 
mérsékelt
Játék helyszíne: 
bárhol
Szabályok bonyolultsága: 
könnyű
Életkor min.: 
5