Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Splendor társasjáték

Gyémánt vagy zafír? Vagy smaragd? Az biztos, hogy ékszer lesz belőle! Splendor egy gyors gyűjtögetős és fejlesztős kártyajáték, melyben egy kereskedőt alakítva kell megpróbálnunk drágakő bányákat vásárolnunk, megoldanunk a szállítást és boltokat nyitnunk, hogy minél nagyobb hírnévre tegyünk szert. És persze, mi készítsük a legszebb ékszereket!

Játékmenet A játékban 5 féle drágakő és egy joker, az arany közül tudunk választani, amiből az ékszereinket elkészítjük. Ezeket meglepően igényes korongok reprezentálják.
A játéktáblát pedig maguk a kártyák alkotják. Mindig 12 fejlesztéskártya lesz a játék során felfordítva, minda 3 különböző szintű fejlesztéskártyából 4-4 darab. Ezen kívül pedig a fő győzelmi pont forrást jelentő nemeskártyák lesznek még kint az asztalon, minden játékban a játékosok számánál eggyel több nemes kegyeire lehet pályázni.

Éljen végre ránk került a sor! A körünkben 4 dolog közül választhatunk:

Elveszünk a készletből 3 különböző színű korongot.
Elveszünk a készletből 2 egyforma színű korongot. Ezt csak akkor választhatjuk, ha legalább 4 van még a készletben ebből a színből.
Elveszünk egy fejlesztéskártyát a felfordított 12 közül (vagy húzunk egyet random), ezt innentől csak mi tudjuk teljesíteni, sőt kapunk egy aranyat is, ami bármelyik másik drágakövet helyettesíti.
Teljesítünk egy fejlesztéskártyát a kezünkből vagy a felfordítottak közül, a rajta szereplő drágakövek befizetésével.
És itt jön a csavar... Minden megszerzett fejlesztéskártyának is van színe, ami megegyezik az 5 féle drágakő színével. Ha teljesítünk egy fejlesztéskártyát az onnantól mindig beszámítható a színének megfelelő drágakő korongra. Ezzel pedig olcsóbban tudjuk megszerezni az újabb fejlesztéskártyákat, sőt így az is elképzelhető, hogy egyes fejlesztéskártyákat ingyen, korong nélkül tudunk megszerezni.

És hogy miért is gyűjtögetjük a fejlesztéskártyákat?

Hát egyrészt mert bizonyos fejlesztéskártyák győzelmi pontot hoznak nekünk önmagukban.
Másrészt pedig mert a fő győzelmi pont forrást jelentő nemes kártyákat akkor tudjuk megszerezni, ha a összegyűjtjük a nekik megfelelő számú és színű fejlesztéskártyát.
A játék akkor ér véget, ha valaki összegyűjti a 15 győzelmi pontot, ilyenkor még rajta kívül mindenki jöhet egyszer, az igazságosság kedvéért és utána akinek a legtöbb győzelmi pontja van az lett a legjobb ékszerkereskedő.

https://www.youtube.com/watch?v=IMZmvGXVTso&t=114s

Játékkategória: 
társasági játék
Játékosok viszonya: 
csak egy maradhat
Társasági játékok csoport: 
stratégia
Aktivitás: 
mérsékelt
Játék helyszíne: 
szobában
Szabályok bonyolultsága: 
könnyű
Életkor min.: 
10
Játékidő: 
30
Létszám min.: 
2
Létszám max.: 
4