Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.

Legtöbb múzeumunk gyűjteményében találhatók játékeszközök: a vidékiekben elsősorban az adott földrajzi területre jellemző eredeti népi játékok és reprodukciók, a fővárosiakban jelentős számban polgári játékok is. A játékszerek általában nincsenek elkülönítve, a néprajzi, kisgyűjteményi vagy más gyűjteményi egységekben találhatók meg.

A Játékvilág Magyarországon CD-ROM enciklopédiában 24 magyarországi múzeum játékkincséből nyújtunk át válogatást. A bemutatások általában három részre tagolódnak: a múzeum ismertetése, a játékgyűjtemény egészének áttekintése és a gyűjtemény jellegzetes, különleges tárgyainak részletes, összesen közel 400 fotóval illusztrált bemutatása. Mivel a múzeumok tárgyi gyűjteménye sokszorosan meghaladja a rendelkezésre álló kiállítási területet, ezért az ott őrzött játékok egy része évek, évtizedek óta raktárban van. Közülük jónéhány így csak ebben a kiadványban tekinthető meg.

A rovatban kezdetben ebből a gyűjtésből nyújtunk át válogatást. A múzeumok fő adatait és a játékgyűjteményük általános bemutatásait tesszük folyamatosan közzé. Az egyes játékeszközök részletes bemutatásai, fotói a Játékvilág Magyarországon kiadványban tekinthetők meg.

Tervezzük kölföldi múzeumok bemutatását is, ám ehhez szokás szerint olvasóink közreműködését kérjük - írják meg, merre jártak, milyen érdekes gyűjteményeket láttak, mit-hol érdemes megnézni.

Kép Múzeum nevesorrend változtatása Rövid ismertető Forma
Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma

Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma

múzeum
Escher Múzeum

Hágában található ez a múzeum, ahol M. C. Escher műveit láthatjuk kiállítva.

múzeum
Fehérvári Babaház

A játékmúzeum dr. Moskovszky Éva gyűjteménye, amelyet édesanyja alapított és gyarapított Budapesten.

kiállítóterem
Iparművészeti Múzeum

Iparművészeti Múzeum

múzeum
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A kereskedelemtörténeti tárgyi gyűjteményt üzletberendezések és felszerelések, munkaeszközök és mérlegek, emlék- és reklámtárgyak stb. alkotják.

múzeum
Magyar Nemzeti Múzeum

Magyar Nemzeti Múzeum

múzeum
Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

Alkotóműhely, értékeket közvetítő művelődési intézmény és múzeum: mindezek együttes funkcionalitása, sajátos ötvözete.

múzeum