Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat

Nagy betűkkel hirdeti a Népszava 2013. január 19-i számának egyik cikke, hogy HOFI A ZÖLD ALSÓ, KOSSUTH A FELSŐ.

A cikk beszámol a Magyar Snapszer Szövetség magyar kártyapaklira kiírt pályázatának eredményeiről, amelynek az volt a célja, hogy a „magyar” kártya svájci figurái helyére végre közkedvelt magyar személyek kerüljenek. Így került kártyalapra Hofi Géza és Latinovits Zoltán, Puskás Öcsi és Papp Laci.

Kétségtelenül elfogult vagyok, azonban mégis különösnek találom, hogy sem a tervezőknek, sem a bírálóbizottságnak nem tűnt fel, hogy a közkedvelt magyar személyiségek között nem szerepel a kártya egyik legkiválóbb magyar mestere és szenvedélyes gyűjtője, aki mintegy ezer bűvészmutatványt tudott bemutatni egyetlen csomag közönséges (nem cinkelt) kártyával: RODOLFO bűvész. Talán neki is volt annyi köze a kártyához, mint a lapokon szintén szereplő Rózsa Sándornak vagy János Vitéznek(!).

Elfogult, azt hiszem, joggal vagyok, ugyanis Rodolfo bűvész az édesapám volt, aki 2011-ben lett volna százéves, január 25-én pedig immár 26 éve lesz halott – bár nekem és a magyar közönség eléggé nagy részének még ma is él. A Magyar Televízió nemrégiben ismételte mintegy 45 évvel ezelőtt készült „Képzőbűvészet” című sorozatát. Való igaz, hogy szívesebben játszott ultit, mint snapszert, de nemigen akadt Magyarországon még egy olyan ember, aki több embernek szerzett volna örömet egyetlen pakli kártyával.

Mivel a díjnyertes csomag, legalábbis a Népszava tudósítása szerint, külföldi gyártó tulajdonába került, talán érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy legalább az itthoni pakli őrizze az emlékét. Az újságcikkben szó esik még arról, hogy a snapszert húsz lappal játsszák, azaz a teljes, 32 lapos új figurás magyar pakliból 12 lap még hiányzik. Talán nem késő…

Gálvölgyi Judit

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek
A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.

Táncsics Péternek, a Magyar Snapszer Szövetség vezetőjének válasza

Kedves Judit!
A Magyar Snapszer Szövetség pályázatot hirdetett új, egyedi kártyacsomag elkészítésére. A felhívás az alábbi linken olvasható:
http://www.snapszer.hu/magyar-kartya/palyazat-egyedi-kartyacsomag-elkesz...
A pályázat két részből állt, az első rész egy szimpátiaszavazás volt:
kiket is látnának szívesen a magyar kártyán snapszerosaink. Tízezer szavazat feldolgozása után a 20 kártyalapra az alábbi 20 személy kapta a legtöbb szavazatot:
http://www.snapszer.hu/snapszer-hirek/lezarult-a-kartyapalyazat-elso-resze/
A grafikai pályázatra, vagyis a 20 alak kártyaformájú megjelenítésére 47 érvényes pályázat érkezett. A pályázatokat egy 3 tagú bizottság értékelte. A bizottság tagjai: Németh Sándor, Kovács Martin és Harkai Norbert voltak (a szövetség titkára, egy rajztanár és egy grafikus).
A bizottság döntése alapján Tolnai Dávid nyerte pályázatunkat. Művét a magyar kártya rendezvény alkalmából megrendezett kőszegi rendezvénysorozaton mutattuk be. A nyertes pályaművet az Art Design stúdió (Bécs) vásárolta meg, a megállapodásunk értelmében a továbbiakban a Magyar Snapszer Szövetség nem rendelkezik a remekmű felett. Hogy valaha kereskedelmi forgalomba kerül-e az új pakli, vagy egy műkedvelő gyűjteményét gyarapítja, a jövő titka. A Szövetség sem kártyacsomagok gyártásával,sem forgalmazásával nem foglalkozik. A kártyalapokat Szeibel Máté tervezte. A pályázat kiválóan szolgálta tevékenységünket és hívta fel a figyelmet a magyar kártyára és a snapszerra. Sajnálatos módon sokan nem vették jó néven kezdeményezésünket és volt olyan parlamenti párt is, melynek ifjúsági tagozata felháborodott a pályáztunk alapján kiválasztott személyeken.
A Szövetség a pályázatot lezárta, idén kizárólag versenyszervezéssel, festőkönyv és szabálykönyv kiadással, kártyatábor szervezéssel foglalkozunk.
Üdvözlettel:
Táncsics Péter
Magyar Snapszer Szövetség