Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Dominion Intrika

A Dominion egyik érdekessége, hogy birodalmunk építése gyakorlatilag a rendelkezésünkre álló kártyapakli fejlesztésével történik. Lássuk, hogyan is történik ez a gyakorlatban.

Minden játékban szerepelnek fix lapok, melyek változatlanok. Ezek testesítik meg pénzünket (réz, ezüst, arany), valamint épületeinket, provinciáinkat, hercegségeinket, melyek győzelmi pontjainknak felelnek meg. Ezekből kell a játék végére minél többet összegyűjtenünk. Ami mindegyik játékot egyedivé teszi, az a 24 különböző típusú akció kártya (mindegyikből 10-10 darab van, összesen tehát 240), melyekből minden játékban csak tíz szerepel. Ez gyakorlatilag tíz pakli kártyát jelent, mindegyikben tíz azonos lappal. Ezeket a lapokat fogjuk tudni megvásárolni, illetve győzelmünk érdekében felhasználni.

Eleinte mindegyik játékos 10 lappal kezd, 7 rézpénzzel, illetve 3 győzelmi pontot érő épülettel. Ebből a pakliból húzunk fel 5 lapot a kezünkbe, majd körönként a következő lehetőségeink vannak:

Cselekvés: Egy darab akciókártyát játszhatunk ki a kezünkből. A játék elején ez a lépés kimarad, hiszen még nem rendelkezünk ilyen lappal. Egyes lapok lehetővé teszik, hogy több akciókártyát is kijátszhassunk egy körben.

Vásárlás: A kezünkben levő pénzből vásárolhatunk magunknak új lapokat. Ez lehet kincs (több pénzt érő lap), győzelmi pontot érő lap, vagy pedig újabb akciókártya. A megvásárolt lap azonnal a dobott paklinkba kerül.

„Takarítás”: A kijátszott és a kezünkben levő lapokat mind a dobott lapjaink paklijába tesszük, majd a még nem használt lapjaink paklijából öt új lapot húzunk a kezünkbe. Abban az esetben, ha ez utóbbi paklink kifogyott, a dobott lapokat összekeverjük és így egy új, húzásra alkalmas pakli válik belőle.

Így a megvásárolt lapok nem azonnal, hanem csak az újrakeverés után, azaz egyre később és később kerülhetnek a kezünkbe. Így jól meg kell fontolnunk, hogy mikor milyen lapot vásárolunk, mikor lesz rá szükségünk. Továbbá oda kell figyelnünk a lapok elosztására is, hiszen ha eleinte túl sok győzelmi pontot, vagy pénzt vásárolunk, nem fogunk sokra jutni velük, hiszen így a létfontosságú akciókártyák közül egy sem fog rendelkezésünkre állni.

A kártyákra legjellemzőbb, hogy a készítők megpróbálták a játék kicsit több interakcióval fűszerezni, hogy ne csak annyiból álljon, hogy mindenki vásárolgat, játssza a körét, kever, majd ismétli ezt és végül egyszer csak vége lesz a játéknak.
A legtöbb kártya hatással van más játékosok kézben tartott lapjaira, paklijára.

A Tribune kártyával például kihasználhatjuk ha ellenfelünk mindenféle kártyából vásárol felelőtlenül és így rengeteg plusz akcióval és pénzzel ajándékoz meg minket.
Vagy itt van példának az akció kártya, amivel húzunk két lapot és dönthetünk, hogy eldobjuk kezünkben tartott lapjainkat és húzunk helyette négyet és a többiek is ezt csinálják.
De a kedvencem a Maskarade, amikor is minden játékos a kezében tartott lapok közül egyet balra ad, a másik játékosnak.
Sorolhatnám még, de azt kell hogy mondjam, remekül sikerültek a kártyák.

Játékkategória: 
kártyajáték
Játékosok viszonya: 
csak egy maradhat
Társasági játékok csoport: 
stratégia
Aktivitás: 
mérsékelt
Játék helyszíne: 
szobában
Szabályok bonyolultsága: 
közepes
Életkor min.: 
10
Játékidő: 
30
Létszám: 
4
Létszám min.: 
2
Létszám max.: 
4