Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Hotel Tycoon társasjáték

Játékszabály

Legyél dúsgazdag hotelmágnás! Építs szállodákat, fogadj vendégeket, és reménykedj abban, hogy elég sokáig tartózkodnak nálad ahhoz, hogy csődbe menjenek, amikor a számlát ki kell fizetniük... Az utolsóként versenyben maradó játékos nyer!
A doboz tartalma

1 játéktábla,28 épület (a szállodák részei),8 szabadidős létesítmény (a szállodák részei),8 tulajdoni lap,1 irányítótorony,1 hangár,30 szállodabejárat,1 köteg bankjegy,4 repülőgép,2 dobókocka,1 szabályfüzet
A játék elemeinek összeállítása

Csoportosítsátok az épületek alját és tetejét a rájuk írt szálloda név alapján. A hangárt X-szel, az irányítótornyot Y-nal jelöltük. Állítsátok össze az épületeket, mindegyiket 1 alapból és 1 tetőből. A tetőkön és az alapokon lévő fülek kerüljenek a megfelelő helyekre.
A szállodák listája

1 - Artika ( 4 épület)
2 - Reine ( 5 épület)
3 - Dragon Gate ( 3 épület)
4 - Zebra Lodge ( 3 épület)
5 - Reef Resort ( 1 épület)
6 - Uptown Towers ( 4 épület)
7 - Coconut Beach Club ( 5 épület)
8 - Al Kalif ( 3 épület)
A játék célja

A játékot akkor nyered meg, ha te maradsz bent utolsóként. Ez azt jelenti, hogy az összes többi játékos csődbe ment már.
Előkészületek

Tegyétek a hangárt és az irányítótornyot a táblán nekik kialakított helyre. Tegyétek a szállodaépületeket, a szabadidős létesítményeket, a szállodabejáratokat és a tulajdoni lapokat a tábla mellé. Válasszatok magatok közül egy bankárt ( a tulajdoni lapokra is ő fog felügyelni). A bankár osszon minden játékosnak 12 ezer $-t a következő megosztásban: 1 db 5000$-os bankjegy, 5db 1000$-os bankjegy, 3 db 500$-os bankjegy, 4db 100$-os bankjegy, 2db 50$-os bankjegy. Minden játékos válasszon egy repülőgépet, és tegye azt le a startmezőre. A legfiatalabb játékos kezd, majd a többiek az óramutató járása szerint követik egymást.
A játék menete

Amikor rád kerül a sor ( a szabályban ezt nevezzük a "te körödnek"), dobj a hagyományos (1-6-ig számozott) dobókockával, és lépj előre annyi mezőt, ahányat dobtál. Két repülőgép nem állhat ugyanazon a mezőn. Ha olyan mezőre érkezel, ahol már ott áll valakinek a repülőgépe, lépj tovább a következő üres mezőre.
Fontos: Ha a lépésedhez 6-ost dobsz, akkor a köröd végén (miután, ha kellett, a bérleti díjat is kifizetted) újra te következel. Mozgás után végrehajthatod (vagy ha a mező úgy diktálja végre kell hajtanod) a mezőn lévő utasításokat. Végezetül ki kell fizetned a hotelszoba árát, amelyben megszálltál (ha olyan mezőn állsz, amelyen valamelyik ellenfeledhez tartozó bejárat van).
Mi történik a különböző mezőkön?

Vásárló mező: Megvásárolhatod az általad elfoglalt mezővel szomszédos terület tulajdoni lapját (egy körben, vagyis amikor rád kerül a sor, csak egyet vásárolhatsz!). Kérd meg a bankárt, hogy mutassa meg a tulajdoni lapot. Ha úgy döntesz, hogy megvásárolod, fizesd ki a terület árát a banknak, és tartsd meg a tulajdoni lapot. A következő körödtől kezdve építhetsz majd szálloda részeket erre a területre. Ha valamelyik szomszédos terület egy másik játékoshoz tartozik, de ő még egy épületet sem épített rá, akkor azt a területet megvásárolhatod a tulajdonosától (és ő ezt nem akadályozhatja meg). A tulajdoni lapon jelzett újravásárlási költség az, amennyiért a területet megveheted. A játékosnak ezt el kell adnia neked.

Építési engedély: Ha egy ilyen mezőre érkezel, és van legalább egy tulajdoni lapod, akkor megpróbálhatsz építési engedélyt szerezni. Be kell jelentened, hogy melyik területre és milyen épületet szeretnél építeni, és ezután dobhatsz a speciális dobókockával. Nem kell, hogy a kiszemelt területtel szomszédos helyen állj. Ha van elég pénzed, akkor egy területre egyetlen engedéllyel több épületet is építhetsz. Soha nem építhetsz viszont egyetlen engedéllyel több különböző területre!

Mi lett a speciális kocka eredménye?

Piros: Az engedély megtagadva. Amíg nem érkezel újra Építési engedély mezőre, nem próbálkozhatsz újra.
Zöld: Az engedély megadva! Fizesd ki a banknak a megépíteni kívánt épület(ek) árát, és tedd fel az(oka)t a területre.
H (ingyen): Felépítheted a kívánt épületeket-ingyen! Tedd az épületeket a területedre!
2 (dupla): Balszerencse! Fizesd be a banknak a tulajdoni lapon lévő építési költség dupláját! Ha az engedélyt megkaptad, építened kell még akkor is, ha ehhez extra pénzt kell szerezned. Amikor kifizetted a szükséges összeget, tedd fel az épüle(ke)t a területedre.

Ingyenes építkezés

Ha erre a mezőre érkezel, feltehetsz egy épületet (vagy ha az összes épület-hely foglalt, akkor egy szabadidős létesítményt) egy általad birtokolt területre-ingyen.

Szabadidős létesítmények

Ha egy szálloda összes épületét felépítetted, akkor következő köreid bármelyikében építhetsz szabadidős létesítményeket. Ehhez nincs szükséged építése engedélyre, egyszerűen csak fizesd ki az árát a banknak, és felépítheted a létesítményt. Ha több olyan szállodád is van, ahol már minden épület felépült, akkor egy körben több szabadidős létesítményt is építhetsz.

A hangár és pénz a bankból

Minden egyes alkalommal, amikor átlépsz a hangár melletti piros vonalon, kapsz a banktól 2000$-t.

Az irányítótorony és a szállodabejáratok vásárlása

Amint áthaladsz az irányítótorony melletti sárga vonalon, vásárolhatsz bejáratot minden egyes olyan területedhez, amelyen már áll legalább egy épületed. Minden egyes területre annyi bejáratot tehetsz, amennyit csak szeretnél, amíg a következő szabályt betartod: 1 körödben (vagyis amikor sorra kerülsz) egy területre csak egy bejáratot vásárolhatsz! Fizesd ki a bejárat tulajdoni lapon jelzett árát a banknak, és helyezd el a bejáratot a szállodád melletti mezők szélére.
Fontos: egy mezőre csak egy bejárat kerülhet! Nem tehetsz bejáratot a sárga és fekete csíkkal jelölt határvonalakra.

Ingyen bejárat

Ha ilyen mezőre érkezel, tegyél fel egy bejáratot egy olyan területedre, ahol már áll legalább egy épületed (a fent leírt szabályok betartásával, de a költség megfizetése nélkül). Ezt a bejáratot azokon felül kapod, amelyeket, az irányítótorony segítségével szereztél.

Maradj és fizess

Ha ott éjszakázol valahol, fizetned kell érte! Ha olyan mezőre érkezel, ahol egy másik játékos bejárata áll, dobnod kell a hagyományos dobókockával, hogy megtudd, hány éjszakát töltesz a szállodában (vagyis 1-6 éjszakát). A dobás eredménye és a szálloda csillagainak száma alapján a tulajdoni lapról megtudhatod, mennyit kell fizetned.
Tartsd nyitva a szemed!: A te dolgod, hogy éber legyél, és figyeld, mikor lép valaki valamelyik szállodád bejáratára. Ha a következő játékos már dobott, mielőtt te elkérted volna a pénzed, már nem tehetsz semmit. Ugyanígy neked kell emlékezned a 2000 $-ra, amit az irányítótorony melletti elhaladásért kapsz. Ha nem jut eszedbe, mielőtt a következő játékos dobna, akkor nem kapod meg a pénzt!

Csőd és aukció

Ha nem tudsz fizetni a szállodában töltött éjszakáidért vagy bármi másért, el kell adnod egy (vagy akár több) szállodádat vagy területedet egy nyílt aukció keretében. Nincs minimálár, és az összes játékos licitálhat. A legmagasabb licitet felajánló játékosnak el kell adnod a szállodát és/vagy területet az aktuális állapotában, és vele együtt át kell adnod a tulajdoni lapot is. Ha senki sem licitál, akkor a szállodát lerombolják. Az épületeket le kell venni, és a terület újra megvásárolhatóvá válik (a szállodát teljesen az alapjaitól kell újra építeni).
Egy szállodát nem adhatsz el sem részleteiben, sem a terület nélkül. Az eladás után azonnal rendezned kell az adósságaidat akkor is, ha ezzel csődbe mész (elfogy a pénzed), és kiesel a játékból.
A játék vége

Kiesel a játékból, ha nincs sem pénzed, sem területed, sem szállodád.
Ha már csak 2 játékos van a játékban, ők már nem kapnak pénzt a banktól. Az egyetlen bevételi forrásuk az ellenfelek által a szállodai tartózkodásukért fizetett pénz marad.
A nyertes az, aki utolsóként marad játékban.

Játékkategória: 
társasági játék
Tábla típus: 
speciális forma
Játékosok viszonya: 
csak egy maradhat
Társasági játékok csoport: 
stratégia
Aktivitás: 
mérsékelt
Játék helyszíne: 
szobában
Szabályok bonyolultsága: 
közepes
Életkor min.: 
8
Játékidő: 
45
Létszám min.: 
2
Létszám max.: 
4