Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Robot teknősök társasjáték

Társasjáték kis programozóknak! A Robot teknősök társasjáték többféle játékmódot is kínál, hogy játékos formában tanítsa meg a gyerekeknek a számítógépes programozás alapjait. Csakhogy ebben a játékban nincsenek győztesek és vesztesek, így nincsen frusztráció sem, van viszont jégtorony és kőbástya, teknőslovagok és valódi kincsek! A cél mindenkinek ugyanaz, eljutni a tábla közepén lévő kristályokhoz, és begyűjteni a saját színét úgy, hogy amilyen kártyát kijátszunk a kezünkből, annak megfelelően kell lépnie a teknősünknek.
A parancssorokat itt a kártyák helyettesítik, így a játékosoknak lehetőségük nyílik rá, hogy előre kiválogassák és sorba rakják a felhasználandó kártyáikat, hogy aztán egyszerre, immáron változtatás nélkül hajtsák végre azokat, mint egy valódi számítógépes programban.
Nos, kinek van kedve játszani?

A legegyszerűbb játékverzióban a soron következő játékos kiválaszt egy kártyát, és annak megfelelően lép egyet a játékmester a teknősével a táblán előre, jobbra, balra, így jutva egyre közelebb a mesés drágakövekhez. Ez még abszolút versengésmentes változat, így garantáltan nem sírás lesz a vége...
Egy fokkal nehezebb, amikor az akadályok is felkerülnek a táblára (és az akadálykártyák a kézbe...). A játékos persze most is választhatja a békés elkerülés útját, de akár el is tolhat egy ládát az útból, vagy elolvaszthat egy jégtornyot a megfelelő lappal, ez csak rajta múlik.

A kicsit nagyobbaknak már kihívás lehet egyszerre több kártyát is kijátszani, vagy akár megtervezni az egész útvonalat, és egyszerre lelépni, amit a lapokkal “beprogramozott” magának anélkül, hogy változtatna azok sorrendjén. Ez már igazi programozás!

És bár a Robotteknősök alapelve az, hogy egy versengésmentes, mégis szórakoztató társasjáték legyen az egész család számára, ahol mindenki nyer, hiszen mindig, mindenki célba jut, azért nem árt néha, ha a nagyobb gyerekeknek mégis lehetőséget adunk a valódi győzelemre. Például azzal, hogy a nyertes az, akinek elsőként sikerül helyes sorrendbe tennie a kártyáit, így először járhatja be a megtervezett útvonalát...

És éppen ez a sokoldalúság a Robotteknősök legnagyobb előnye!

A lapkijátszás szabályainak és a felhelyezhető akadályoknak hála szabadon variálhatjuk a pálya, sőt, akár egyes pályaszakaszok nehézségét is, így több korosztály is úgy tud együtt játszani, hogy egyik fél sem unatkozik. De akár teljesen saját szabályrendszert is kitalálhatunk, kortól, egyéntől függően - ez az a játék, ahol akár mindenkire más szabályok vonatkozhatnak, mégis vérbeli társasjáték marad!

Játékkategória: 
agytörő feladat
Játékkategória: 
pedagógia
Játékosok viszonya: 
csak egy maradhat
Társasági játékok csoport: 
logikai
Aktivitás: 
mérsékelt
Játék helyszíne: 
szobában
Szabályok bonyolultsága: 
könnyű
Életkor min.: 
4
Játékidő: 
15
Létszám min.: 
2
Létszám max.: 
5