Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Smash Up társasjáték

Mi történik, ha a világ meghódítására törekszik mindenki? Ebben az esetben a mindenki a kalózoktól kezdve a nindzsákon át az űrlényeken keresztül egészen a robotokig mindenkit jelent. Vajon melyik csoportosulás éri el célját és hódítja meg az univerzumot?

A káosz játéka
A Smash Up egy kártyajáték, melyben 2-4 fő küzd a világot jelentő pontokért. A győzelemért lényeket kell kijátszanotok a különböző helyszínekre, valamint eseménylapokkal is megbolygathatjátok a játékot. A Smash Up egy gyors és rendkívül vicces játék, aminek a szabálymagyarázata is igen egyszerű. Egy komolyabb partijátéknak tökéletes választás olyan csapatok számára, akik azért szeretnek stratégiázni, taktikázni.
A játék kezdetekor mindenkinek össze kell állítania a saját pakliját. Ehhez a nyolc frakcióból kell kiválasztani kettőt és össze kell keverni őket. Ezzel mindenki két csoport lapjait használja majd egy negyven lapos paklit alkotva. Bármilyen kombináció elképzelhető. Mindegyik egyedi képességekkel bír és más taktikát igényel. A dinók az erős lényekkel pusztítanak, a robotokból rengeteg van, a kalózok mindenhol megjelennek, a varázslók meg könnyen manipulálják a kártyák húzását és kijátszását. Robotnindzsák? Űrlény dinoszauruszok? Trükkös zombik? Mágikus kalózok? Hajrá!
A paklik összeállítása után még ki kell helyeznetek néhány bázist az asztalra. Ezek elfoglalásáért fogtok harcolni. Űrhajó, Tortuga, pláza, varázslóiskola és így tovább. Mind-mind más előnyökkel szolgál és különböző mennyiségű győzelmi pontot adnak.

Zúzzuk neki!
A saját körödben kijátszhatsz a kezedből egy lényt, egy akciót vagy akár mindkettőből egyet.
A lényeket valamelyik bázis mellé kell helyezni, aki ezután harcolni fog a területért. Minden lénynek van egy erőértéke, ami annál jobb, minél nagyobb. Például egy egyszerű sétáló halott kettes erejű, míg a hatalmas dinók akár hetes erővel is bírhatnak.
Persze nem csak az erő számít, hanem a képességek is. Például a sírásó segítségével visszavehetsz egy már eldobott lényt a kezedbe, vagy itt van a kronomágus is, akivel még egy akciót kijátszhatsz a körben.
Az akciók egyszer használatos lapok. Kijátszod, aktiválódik és már el is dobod. A nindzsák füstbombájával elrejtheted a támadások elől a lényeidet egy körig, az idegenek inváziójával áthelyezheted az egyik lényedet, a zombik sírásása egy eldobott lapot visszaad, a varázslók idézésével lehelyezhetsz plusz egy lényt, vagy a trükkmesterek elaltathatnak egy játékost. Ez csupán néhány példa a számos lap és lehetőség közül.
A kártyák kijátszása után meg kell vizsgálnod, hogy miként is állnak a bázisok. Mikor elegendő lény összegyűlt valamelyik bázisnál, pontoznotok kell. Hogy mennyi jelenlévő erőre van szükség ehhez, az a területtől függ. Például Tortugához minimum 21 pont kell az értékeléshez. Akinek a legtöbb ereje van a bázisnál, az kapja a kártyán szereplő baloldali pontot. A második helyezett a középső pontot szerzi meg, míg a harmadik a jobboldalit. Tortuga esetén a győztes négy, a második három, míg a harmadik helyezett két pontot szerez.
Aki előbb gyűjt össze 15 pontot, az meghódította a világot.

Játékkategória: 
agytörő feladat
Játékkategória: 
kártyajáték
Játékkategória: 
társasági játék
Játékosok viszonya: 
csak egy maradhat
Társasági játékok csoport: 
stratégia
Aktivitás: 
mérsékelt
Játék helyszíne: 
szobában
Szabályok bonyolultsága: 
közepes
Életkor min.: 
12
Játékidő: 
45
Létszám: 
4
Létszám min.: 
2
Létszám max.: 
4