Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Ticket to Ride - Európa társasjáték

Ticket to Ride: Europe
Edinburgh, Konstantinápoly, Berlin, Amszterdam… és persze Budapest.
Ezúttal Európa nagyvárosait kell körbevonatoznod a fődíjért. Feladatod most sem lesz egyszerű, sőt! A kontinens nem olyan egységes, mint az Egyesült Államok: alagutakon, csatornákon, kikötőkön kell keresztülutaznod minél rövidebb idő alatt. Vajon te tudod a legjobban megtervezni az útvonalat és bezsebelni a pénzt?

Utazások az Óvilágban
A játék célja ugyanaz maradt, mint az első Ticket to Ride játékban. Minél több vonat útvonalán kell utaznod Európa városait bejárva. Az alapjátékban minden útvonal ugyanúgy működött: ha ki tudtad játszani a megfelelő kártyákat, elfoglaltad a szakaszt. A Europe-ban kicsit megbolondították a dolgokat néhány új elemmel, így a játék sokkal változatosabb és nehezebb lett. Nah de ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük az előkészületeknél!

Az első teendő a játéktábla felhelyezése az asztalra. Nem meglepő módon Európa és a vasútvonalak szövevénye van a táblán.
Az útvonalak különböző színűek. A szín határozza meg, hogy milyen vagonkártyákat kell kijátszanod ahhoz, hogy utazni tudj az adott vonalon. Ahány mezőből áll az út, annyi lapot kell kitenned. Néhány vasútvonalon szerepelhet két jelzés.
Az egyik jelölés egy mozdonyt ábrázol és minden esetben a víznél van. Ez azt jelenti, hogy át kell szállni egy kompra a továbbhaladáshoz. A jellel rendelkező mezőknél nem számít a szín, mindenképpen mozdonylapot kell felhasználnod.
A másik jelzés az alagutat jelöli. Ezek az útvonalak komoly akadályt jelenthetnek. Sosem lehetsz biztos abban, hogy egy alagút mégis milyen hosszú és mikor érsz ki belőle a vonatoddal. Ha el akarsz foglalni egy ilyen szakaszt, ki kell tenned a megfelelő színű és mennyiségű vagont, majd fel kell csapnod a vagonkártyák paklijából hármat. Amennyiben van ezek között olyan színű, mint amilyent kijátszottál, vagy van közte mozdony, sajnos az alagút hosszabb, mint gondoltad és fel kell még használnod újabb lapokat. Ha nem tudsz kitenni megfelelő színűt és eleget, a lapjaidat vissza kell venned és köröd úgy ért véget, mintha nem is tettél volna semmit.
A választott színetek szerint kaptok negyvenöt vasúti kocsit, valamint három állomást. A vasúti kocsikat kell majd letennetek az elfoglalt útvonalra, az állomásokat pedig majd a városokra helyezheted.
A bábuk kiosztása után mindenki kap négy-négy vagonlapot, a maradék lapok közül pedig ötöt ki kell helyeznetek a tábla mellé. A későbbiekben innen fogtok majd új lapokat húzni.
Ezután ki kell osztanotok a menetjegykártyákat. A kék hátterű, hosszabb útvonalat jelentő lapokból egyet-egyet kap mindenki, a maradékot tegyétek vissza a dobozba. A barna, rövidebb utazásokból pedig három-három jár, és a későbbiekben a megmaradtak fogja képezni a menetjegyek pakliját. Az első kör kezdete előtt mindenkinek ki kell választania minimum kettőt, amit megpróbáltok majd megoldani. Ha sikerül, sok ponthoz juthattok… de ha nem, pontlevonást kaptok.

Játékmenet
Minden körben egy akciót kell végrehajtania mindegyikőtöknek. Négy lehetőség közül választhattok: húzhattok vagonkártyát, megszerezhettek egy útvonalat, húzhattok menetjegyet, valamint építhettek egy állomást.
A vagonkártya húzásakor a tábla melletti felfedett lapok közül magadhoz vehetsz két színes vagont vagy pedig egy mozdonyt. Dönthetsz úgy is, hogy a nem felfedett pakliból húzol kettőt. Akár kombinálhatod is a kettőt. Amint egy lapot felveszel, a helyére rögtön ki kell tenned egy új vagonkártyát.
Útvonal elfoglalásához ki kell játszanod a kezedből annyi lapot és olyan színűt, mint amilyen a kiszemelt szakasz. Ha ki tudod rakni a megfelelő lapokat, az útvonalat elfoglaltad, felhelyezheted a figuráidat a mezőkre. Ezután lépned kell a pontozósávon az út hosszától függően. Fontos, hogy ha van alagút vagy komp a szakaszban, azt figyelembe kell venned a fentebb leírtak szerint.
Felveheted a felső három menetjegykártyát, amik közül legalább egyet meg kell tartanod. A menetjegyen szereplő két város közötti utat kell végigjárnod ahhoz, hogy megszerezd a kártyán szereplő pontokat. Ha ez nem sikerül, sajnos ugyanannyi pontot veszítesz a játék végén.
A játék negyedik, új akciója egy vonatállomás felépítése. Az első állomásodért egy vagonkártyát, a másodikért két megegyezőt, a harmadikért pedig három egyformát kell kifizetned. Az állomást bármely városra ráteheted, amin még nincsen másik állomás. Jó párszor előfordul, hogy valakinek az útvonala pont keresztülmegy előtted és egyszerűen nem tudsz összekötni két várost. Ez akkor igazán bosszantó tud lenni, ha több mint tíz pontot kapnál a menetjegyed miatt. A vonatállomást ilyen helyzetekre találták ki. Az egyik ellenfélnek a városból kivezető útvonalát a játék végi elszámolás során veheted úgy, mintha a tied lenne. Nagyon jól tud jönni ez a kis segítség!
Mikor valamelyikőtöknek kettő vagy kevesebb kocsija maradt, még mindenkinek van egy utolsó cselekvési lehetősége, majd jön a végelszámolás.
A megszerzett útvonalakért pont jár, amit valószínűleg már leléptetek játék közben. Ha nem, akkor most megtehetitek. Ehhez a ponthoz jön hozzá a menetjegyek pontszáma: a befejezettekért plusz pont, a sikertelenekért mínusz. Minden nem megépített állomásodért négy-négy pontot kapsz. Akié a legnagyobb összefüggő úthálózat, megkapja az Európa Expressz kártyáját, ami további tíz pontot ér.
Akinek a legtöbb pontja van a játék végén, az lett Európa legnagyobb utazója!

Játékkategória: 
táblajáték
Játékkategória: 
társasági játék
Játékosok viszonya: 
csak egy maradhat
Társasági játékok csoport: 
stratégia
Aktivitás: 
mérsékelt
Játék helyszíne: 
szobában
Szabályok bonyolultsága: 
könnyű
Életkor min.: 
8
Játékidő: 
45
Létszám min.: 
2
Létszám max.: 
5