Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Pisa építőjáték

A dobozban található 8 db toronyelem segítségével sokféle ügyességi, taktikai és stratégiai játék játszható. A fokozatos megismerhetőséget figyelembe véve javasoljuk az alábbi három változatot, melyek alapján később a játékosok újabb szabályokat találhatnak ki.

1. PISA BASIC
Megismerkedés a játékkal, különösen kisgyerekek számára ajánljuk, akik szabadon építkezhetnek az elemekből, megérzéseikre támaszkodva, rakosgathatják az elemeket egymásra, mindig újabb, más-más ferdeségű tornyot építve.

2. PISA CLASSIC
A tornyot alapállásba építjük, majd a szintek elforgatásával pontokat gyűjtünk, vigyázva, hogy a torony össze ne dőljön. Alapállásnak nevezzük a torony ferde és egyenesvonalú állását, ahol az egymással érintkező ék alakú toronyszeletek párosával kiegyenlítik egymás ferdeségét. Ezt úgy érhetjük el, hogy 180°-os elfordításokkal (azaz ellentétesen) helyezzük az elemeket egymásra. Az építésnél segítségünkre lehet a legmagasabb pontot jelölő, a toronyszeletek homlokzatát díszítő pont és az egyéb homlokzati íves díszek, amelyek követik az épületszint ferdeségét. Ekkor kezdődhet a játék. A résztvevők egymás után felváltva forgatják el a torony elemeit meghatározott szabályok szerint, és közben pontokat gyűjtenek. Minden elfordított oszlopköz 1-1 pontot ér. Az győz, akinek a legtöbb pontot sikerül összegyűjtenie a torony szétcsúszása vagy összedőlése nélkül. A játék során 3 fontos szabályt kell betartani:

- Forgatni csak úgy lehet, hogy a szomszédos elemek legmagasabb pontját jelölő homlokzati díszpontok egymáshoz egyre közelebb kerüljenek, ezáltal a toronyelemek egyre "veszélyesebb" helyzetbe jussanak.

- Egy-egy elfordítás mindig csak egy tetszőleges helyen történhet, de a játékos maga döntheti el, hogy egy elmozdítás során 1, 2 vagy maximum 3 oszlopközt forgat el.

- Ha az egyik játékos úgy ítéli meg, hogy a továbbforgatás számára túl kockázatos lenne, a játékot befejezheti. Az elért pontszámát feljegyzik. A játékostársai egyenként mérlegelhetnek, hogy folytatják e a játékot, a kevesebb pontszámmal rendelkezők esetleg kockáztatnak-e a győzelem érdekében, és forgatnak tovább mindaddig, amíg a legtöbb pontot el nem érik, vagy a torony szét nem csúszik. A győztes 1 PISA TALLÉRT kap és kezdődhet a következő forduló. A játékot az nyeri, akinek a legvégén több PISA TALLÉR-ja van.

3. PISA TAKTIKA
Ennél a játéknál a résztvevők felváltva rakosgatva az elemeket, már a torony felépítésénél is taktikáznak. A készletben szereplő elemek csupán látszólag egyformák, a felületük érdessége és az elemek ferdesége nem egyforma. Nem mindegy tehát, hogy a játékosok az elemeket a torony mely részébe építik bele. Az eltérések kicsik, ezért megkülönböztetésüket az elemek tetején található díszítőjelek (és az elemek négyféle színe is) segítik. A jelekhez tartozó tulajdonságok, adatok az oldal alján található képre kattintva válnak láthatóvá. A játékosok tehát felváltva helyeznek el egymás tetejére egy-egy toronyelemet az elemek tulajdonságait figyelembe véve, nem mindegy ugyanis, hogy pl. a nagy emelkedésű elemek alul vagy felül helyezkednek majd el. Amikor a torony felépült, kezdődhet a játék, melyet a PISA CLASSIC változatban olvashatunk. Ha minden jellemzőt figyelembe próbálnak venni a résztvevők, a játék igen jó agytorna, a súrlódás és a lejtő témában a fizikai szemléletet erősíti. De természetesen a játékok során nemcsak az ügyes taktika fontos, mert egy remegő, ügyetlen kéz a legjobb stratégiát is tönkreteheti, ha a torony borul.

Játékkategória: 
pedagógia
Játékkategória: 
társasági játék
Játékosok viszonya: 
játék a játékért
Társasági játékok csoport: 
ügyességi
Aktivitás: 
mérsékelt
Játék helyszíne: 
szobában
Szabályok bonyolultsága: 
könnyű
Életkor min.: 
6
Létszám min.: 
2
Létszám max.: 
4