Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Szókötő társasjáték

Ha eddig problémát okoztak a ködös utalások, sose bírsz rájönni, hogy a tesód/a túlérzékeny barátod/a professzor úr mire gondol, amikor mondd valamit, de igazából nem is arra gondolt, mint amit mondott… nos, akkor ne aggódj! Megérkezett a legjobb edzőeszköz, hogy gyakorlott gondolatolvasóvá válj! A Szókötőben ugyanis a feladat, hogy rájöjj milyen szavakból asszociáltak a többiek egy teljesen új szóra, és bizony vissza kell fejtened, hogy eredetileg melyek voltak ezek a kiindulási szavak.

Ahogy kibontod a várva várt Szókötőt, számos nagyméretű négylevelű lóhere fog figyelni a dobozból: ezek gyakorlatilag a táblák, amelyeken a játék zajlik majd.
A játékosok kipakolják az úgynevezett szókártyákat: mindegyik kártyán négy szó található, a kártya egy-egy oldala mentén helyezkednek el.
A lóhere minden levelére helyeztek ilyen kártyákat. Hogy a lóhere széle, vagy belseje felé melyik oldala mutasson a kártyáknak és így melyik szó, azt ti döntitek el. Miután elhelyeztétek a kártyákat, akkor kifelé, tehát a levél széle felé, minden levél esetén két-két szó fog mutatni.
Ekkor kezdődik az agyalás: a kifelé mutató szópárokra kell találnotok egy olyan kifejezést, amely jól magába foglalja mindkét szót, összeköti őket. Például ha a két szó az „étel” és a „bűn”, akkor jó lesz közös kifejezésnek a „tökfőzelék”.
Az új kifejezéseket írjátok fel a levelekre, majd szedjétek le a szókártyákat és adjátok át a lóherét a többieknek. A szókártyák közé csempésszetek egy ötödiket és külön nyújtsátok át, így nem fogják tudni a többiek, hogy mely szavak lehettek a kiindulási pontok. Erre nekik kell rájönniük. Vajon ki a legjobb asszociációmester köztetek, aki egyből megfejti az új kifejezések eredetét?
Egy-két kör után azt fogod tapasztalni, hogy a játék kézen fogva vezet rá, miként gondolkodj mások fejével. Kiváló gyakorlat, remekül segít az egymásra hangolódásban és hamar egy könnyed, mediterrán békéjű hangulatot biztosít. A kreativitásnak és a belső poénok elsütésének pedig nincs határa: a közös kifejezés lehet név, rövidítés vagy akár hangutánzó szó is. A 880 szó kombinálása szinte végtelen lehetőséget biztosít. Háromtól hat fővel játszható, tetszés szerint kakaó vagy rozé mellett.

Játékkategória: 
pedagógia
Játékkategória: 
szerepjáték
Játékkategória: 
társasági játék
Játékosok viszonya: 
csak egy maradhat
Társasági játékok csoport: 
asszociáció
Aktivitás: 
mérsékelt
Játék helyszíne: 
szobában
Szabályok bonyolultsága: 
könnyű
Életkor min.: 
10
Játékidő: 
30
Létszám min.: 
3
Létszám max.: 
6