Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Piatnik játékújdonságok bemutatója 2013

A Piatnik Budaepst Kft-től meghívást kaptam 2013-as újdonság bemutatójukra. Mint minden évben, idén szeptemberben is megtekinthettük az újdonságaikat és persze a korábbi évek játékait is elhozták partnereiknek, viszonteladóiknak a margit-szigeti Danubius Health Spa Resort-ba. Szívesen mentem el, hogy csemegézzek klubjaink, rendezvényeink számára. Jellegzetessége a találkozónak, hogy nem konkrét játék folyik, hanem játékbemutató.

Érdekes volt megfigyelni a beszélgetések, játékbemutatók során, hogy mennyire különböznek a kereskedők szempontjai a játékosokétól. A kereskedők számára fontos például, hogy milyen a borító, hogy mennyire nagy betűkkel van rajta, hogy "új" vagy "kiegészítő", és persze hogy mely játékokra lesz reklámhadjárat, mi a nagykereskedői ár.

Én pedig természetesen azt néztem, a Családi Társasjáték Klubban és a Ki nevet a végén Társaskörben, továbbá otthon a családdal mikkel játszanánk szívesen. Főként olyan játékokat kerestem, amelyeknek a szabályait gyorsan el lehet magyarázni és 30-45 perc alatt le lehet játszani egy partit. Íme a szubjektív válogatásom a közel 80 újdonság közül.

Piatnik társasjátékok
Kang-a-roo: a kengurugyűjtő játék jó ismerkedés a kisebb gyerekeknek a kártyajátékokkal. Tipikus lefekvés előtt játék, egy gyors menet 5 perc alatt lejátszható, nem megerőltető gondolkodós, de szórakoztató, vidám. Otthon próbáltuk ki először, a kisebbik lányomnak (6 éves) ez lett a kedvence. A Társasjáték Klubban is nagy siker volt.
Raketofix: Rögtön megfogott az az ötlet, hogy a 3 helyszín közül a kívántra a játékosok egy kis papírcsónak fújásával juthatnak el, eszembe jutott, hogy logopédiában jól használható lenne. Aztán megtudtam, hogy tényleg - logopédusok és fejlesztő pedagógusok állították össze a játékot fejlesztési céllal.
Gold Nuggets (Aranymosók): nagyon egyszerű szabályú kockajáték, de van annyi feszültségkeltés benne, hogy gyerekek és felnőttek egyaránt szívesen játsszák. A nyerhető "aranyak" pedig szép, színes rögök, élvezet a kézbe fogni vagy az asztalon felhalmozva gyűjtögetni. A Klub törzstagjaival és a családdal már ezt is kipróbáltuk, nagyon jó.
Dino Park: Ha a gyerek szereti a dinoszauruszos figurákat és játékokat, akkor ez is tetszeni fog neki. Kockadobással lehet az egyes dínóképeken levő csapdaelemeket elhelyezni. Ha sokat kockáztatok, akkor viszont a következő játékosé lehet a siker. A játékosok között alig van interakció, de éppen ezért egy gyereknek a szülővel jó felkészítő a komplexebb játékokra.
Escape: nagy divat lett Magyarországon a "szabadulós" játékokon való résztvétel, ahol egy 4-6 fős csapatnak több helyiségben, meghatározott idő alatt kell feladatokat megoldania, kulcsokat keresnie és segítségükkel kiszabadulnia. Ennek egy táblás játék feldolgozása az Escape, ahol 10 perc alatt kell közös erővel kiszabadulnia a csapatnak. CD-n van hozzá aláfestő zene.
Dragons: kártyajáték, ahol a saját színekből kell hetet egymáshoz csatlakoztatni, de a többi játékos nem tudja, melyik színnel ki van. Speciális kártyák húzzák keresztül a hideg matematikai számítást, a váratlan fordulatok új stratégiák kidolgozását kényszerítik ki. A vizuális játékok kedvelőinek ajánlott. Akkor a legjobb, ha a maximális 5 fő játssza. Ezt is azért tudtuk már kipróbálni, mert Ákos az Országos Wizard Bajnokságon több játék között ezt is kapta.
Ghost Tower: a gyerekcsapat közösen küzd azért, hogy a szellemeket éjfél előtt visszazavarja a szobájukba. Ehhez a memóriájukra van szükség.
Monte Banana: Kártyák kijátszásával lehet feljutni a majmokkal a hegycsúcsra.A mókás figurákból elsőre azt gondolnám, hogy 5-6 éves kortól játszható, de a játékmesterek elmondták, hogy komoly stratégiákat lehet kiépíteni, ezért inkább 8 éves kortól ajánlják.
Golden Horn: a Piatnik saját fejlesztésű stratégiai játéka. XV. századi kereskedőflotta irányítása, rakományok gyűjtése a cél.
Elfenland: 1998-ban "Év játéka" díjat kapott (Spiel des Jahres Kritikerpreis). Tündérországban kell barangolni a legkülönbözőbb közlekedési eszközökön. Ki tudja a legjobban kihasználni a lehetőségeket? A stratégiai elemek miatt a mesekörnyezet ellenére 10 éves kortól ajánlott. És 60 perces a játékidő, de ennek ellenére a klubba való.

Oktató és kvízjátékok
Legjobban a "Megújuló energia" tetszett, aktuális téma, fő újdonságként napelemmel működő szerkezeteket is lehet készíteni.
Magyarország kvíz Junior: 550 kérdés Magyarországról. Magyar fejlesztésű játék, általános iskolai tankönyvek tudásanyaga alapján, de persze játékossá alakítva azt, nehogy a gyerekek lecke kikérdezésnek érezzék. Akár családdal is lehet játszani, mert a felnőtteknek sem ugranak be kapásból a válaszok.
Maradj talpon: a TV-ből ismert kvízjáték alapján készült társasjáték. Persze itt nincs lezuhanás az alattunk levő szomszédhoz, de kellő izgalmat jelent a kb. 900 kérdés megválaszolása.

Több klasszikus Piatik játék megújult kivitelben jelent meg újra: Blanko Junior, Tick-tack-bumm, Rummikub, Vigyázz(6), Activity Original.

Remélem, a játékok közül klubjainkban és rendezvényeinken minél többel találkozhatnak majd játékosaink.

Képek a rendezvényről

Játékkategória: 
társasági játék
Szerző: 
Csányi János